Rotskoepel, Jeruzalem

De joodse tempel stond niet op de Tempelberg

Al sinds de zevende eeuw v.Chr., en mogelijk al eerder, draaide voor de Judeeƫrs het religieuze leven om de tempel van Jeruzalem. Het plateau waarop die heeft gestaan, is ook in de islam heilig, want volgens een middeleeuwse legende is de profeet Mohammed hiervandaan ten hemel opgestegen. De Al-Aqsa-moskee is gebouwd om die gebeurtenis te herdenken.

De Palestijnen zijn creatief in het bedenken van redenen waarom alleen zij recht hebben op deze plaats. Een theorie die snel aan invloed wint, is dat de joodse tempel niet heeft gestaan waar alle geleerden deze situeren: bij de huidige Rotskoepel. De logische gevolgtrekking is dat er geen belangrijke archeologische zaken in de grond kunnen zitten, zodat de Palestijnse beheerders van de Tempelberg nogal plomp omspringen met het bodemarchief. Verschillende joodse organisaties proberen daarom het terrein onder Israƫlische controle te krijgen, en doen al het mogelijke om de Palestijnse autoriteiten in diskrediet te brengen.

Archeologisch onderzoek zit er voor de nabije toekomst niet in, maar er kan in redelijkheid niet worden betwijfeld dat de Tempelberg de plaats is waarde joodse tempel heeft gestaan. Daarvoor zijn de beschrijvingen van een auteur als Flavius Josephus te precies. En voor wie toch twijfels mocht hebben: in de negentiende eeuw is een inscriptie gevonden die ooit de grens tussen twee tempelhoven markeerde. Daarmee is het heiligdom niet alleen een historisch feit, controleerbaar aan de hand van Josephus, maar ook een archeologisch feit dat is te toetsen aan de hand van vondsten.

[Wordt vervolgd]

Wat ik leuk vind aan de boeken, de blogs en de cursussen is dat ik steeds iets aangewezen krijg dat ik zelf nooit zou hebben gezien, maar bijna altijd de moeite waard vond.

Nico de Ridder