Replica van Romes beroemde wolvin

De Capitolijnse wolvin dateert uit de zesde eeuw v.Chr.

Terwijl de Perzen bezig waren de wereld onder één koning te verenigen en de Grieken het stedelijk leven ontdekten, ontstonden ook in Italië steden. Eén daarvan was Rome, dat al in de zesde eeuw een enorme stad was, met bijvoorbeeld een tempel voor de oppergod Jupiter die behoorde tot de grootste heiligdommen van de Mediterrane wereld. Er is geen twijfel dat het een belangrijk artistiek centrum was, maar juist het beroemdste kunstwerk dat in deze tijd in Rome zou zijn gemaakt, de Capitolijnse wolvin, is niet wat het lijkt.

Het prachtige bronzen dier staat in alle boeken over kunstgeschiedenis als voorbeeld van vroeg-Romeinse kunst. In 2007 stelden metallurgen echter vast dat het voorwerp meer dan een millennium jonger is en in de Middeleeuwen gedateerd moet worden. Deze conclusie is overgenomen door de Romeinse archeologische diensten, die momenteel de precieze ouderdom onderzoeken. Er zijn verschillende data tussen de achtste en veertiende eeuw genoemd, maar een consensus lijkt zich niet af te tekenen. Dat wil niet zeggen dat de wolvin nu helemaal uit het oudheidkundige onderwijs zal verdwijnen: ze kan voortaan dienen als voorbeeld van de gevaren die kleven aan dateringen die zijn gebaseerd op stijlkenmerken.

[Wordt vervolgd]

Literatuur

A. La Regina, "La lupa del Campidoglio è medievale", in: La Repubblica, 9 juli 2008.

De Livius Nieuwsbrief staat boordevol wetenswaardigheden, feiten en links naar andere webpagina's. Het is heel veel informatie maar ontzettend leerzaam!

Gerard de Wit