Afrodisias, theater

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Zuidwest-Turkije

In het najaar van 2014 wil Livius een reis maken naar zuidwest Turkije. Deze reis zal worden georganiseerd door V-Incentive. Nergens ter wereld zijn zoveel steden uit de Romeinse keizertijd zó dicht bij elkaar en zó goed bewaard: een prachtig reisdoel.

1 Vlucht Amsterdam - Izmir
  Hotel in Izmir
2 We beginnen de reis rustig: via de enorme Lydische grafheuvels van Bin Tepe gaan we naar de oude Lydische hoofdstad Sardes, een van de zeven gemeenten van de Openbaring van Johannes en een van de oudste joodse gemeenschappen buiten Israël. Via het Hittitische reliëf bij Karabel keren we terug naar ons havenstadje.
  Hotel in Izmir
3 Nu we een beetje zijn geacclimatiseerd, begint de reis pas echt. We gaan naar het zuiden, naar het gebied dat in de Oudheid Karië heette. Onderweg bekijken we eerst Priene, een Griekse stad uit de derde en tweede eeuw v.Chr. die iets wegheeft van een park. Vervolgens gaan we naar de ruïnes van Miletus: een ooit machtige havenstad. Even verderop ligt de enorme tempel van Didyma.
  Hotel bij het Bafa-meer
4 Een dag vol oude steden: Herakleia bij de Latmos, Euromos, Labranda en Iasos.
  Hotel in Muğla
5 We rijden in twee dagen langs de rotsige zuidkust van het antieke Lycië: een moeilijk door buitenlandse veroveraars te beheersen gebied met een heel eigen karakter, waarvan de bewoners de Griekse cultuur uiteindelijk wel overnamen, maar onder hun eigen voorwaarden. We bezoeken Kaunos, Xanthus en Patara.
  Hotel bij Patara
6 We vervolgen onze route langs de Lycische kust en bereiken de stad Demre, dat beter bekend is onder de oude naam Myra. De stad is vooral beroemd om de heilige Nikolaas. Na een bezoek aan de grafkerk gaan we door naar Antalya.
  Hotel in Antalya
7 Antalya heeft een mooi museum, waar we de ochtend doorbrengen. De middag heeft u vrij.
  Hotel in Antalya
8 We gaan naar Perge en naar Sagalassos, een fenomenale Belgische opgraving. De vondsten zijn in het museum van Burdur.
  Hotel in Burdur
9 Vandaag rijden we via de indrukwekkendere overblijfselen van Laodicea naar Pamukkale, dat al in de Oudheid een badplaats was, en het nog altijd is.
  Hotel in Pamukale
10 Vandaag rijden we door de vallei van de rivier Meander, en bezoeken we opnieuw twee inheems-Anatolische steden die later zijn "vergriekst": Afrodisias, een oeroud pelgrimsoord voor de liefdesgodin, en het Karische Nysa, de geboorteplaats van de god Dionysus.
  Hotel in Selçuk
11 We hebben het lekkerste voor het laatste bewaard: Efese. Deze oud-Griekse stad is geweldig goed bewaard gebleven, en de Oostenrijkse archeologen zijn nog altijd actief met dit project, een van de grootste opgravingen ter wereld. Hier was ook de tempel van Artemis, opnieuw een van de Zeven Wereldwonderen, en een prachtig museum. Paulus bracht veel tijd door in deze stad, die ook tradities heeft over Maria en de evangelisten Lukas en Johannes.
  Hotel in Selçuk
12 We ronden de reis af met het museum van Smyrna en de opgraving in deze heerlijke havenstad. Daarna rest het vliegtuig naar huis.

Lees ter voorbereiding eventueel het reisdagboek dat Frans Wendel bijhield van een eerdere reis door dit gebied.

De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door V-Incentive.

Het is altijd een feest om te komen luisteren en je verlaat de zaal altijd met een vooroordeel minder.

S. van der Aa