Isfahan, Lotfollahmoskee

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

West-Iran

ivius organiseert sinds 2004 reizen naar Iran. We werken daar samen met Mohamad Talebzadeh, die tweemaal is uitgeroepen tot "gids van het jaar". Het land heeft veel prachtigs te bieden: Achaimenidische paleizen, Zoroastrische vuurtempels, Sassanidische rotsreliëfs, sji'itische moskeeën, en bovenal een zeer gastvrije bevolking die het heerlijk vindt met vreemdelingen te praten.

Het programma bestaat altijd uit twee delen:

  • De eerste week benutten we om u vertrouwd te maken met het land. We bezoeken daarbij verschillende steden - dit keer in het westen van Iran.
  • De tweede week is voor de schitterende steden Shiraz en Isfahan. Nu u gewend bent aan het land, kunt u optimaal genieten.

Het vervoer zal per vliegtuig en bus plaatsvinden en het programma is nooit ondoenlijk zwaar. Het eten is goed en gevarieerd; de hotels zijn alleszins redelijk. Wel benadrukken we dat dit een studiereis is. Als u ervan droomt in elke stad door de bazar te wandelen, is deze reis niet voor u, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geheel geen tijd voor is: in Shiraz en Isfahan heeft u alle gelegenheid om inkopen te doen.

Hieronder ziet u een mogelijk programma voor het voorjaar van 2017. De route ligt vast, maar het kan zijn dat we bijvoorbeeld een dagje langer in Teheran zijn. Kleine aanpassingen zijn dus nog mogelijk.

1 We vliegen naar Teheran, waar we kort voor middernacht landen. Een bus brengt ons naar de stad.
  O/n Teheran
2 De eerste dag is vooral rustig: we bezoeken het nationaal archeologisch museum, met schitterende voorwerpen uit de voorislamitische perioden. Na de lunch bezoeken we een van de paleizen van de sjah. We dineren vroeg; u zult uw slaap hard nodig hebben.
  O/n Teheran
3 Via de Azady-toren, een van de monumenten van het moderne Iran, reizen we naar Qazvin, een van de oude hoofdsteden van Iran. Daarna reizen we door de oostelijke Zagros tot we aankomen in Hamadan.
  O/n Hamadan
4 Hamadan, het antieke Ekbatana, heeft een aardige opgraving met een klein museum. Even verderop zijn het mausoleum van Esther en Mordekai en een mausoleum voor Avicenna. We gebruiken de middag voor een bezoek aan óf Tepe Nush-e Jahn óf (bij slecht weer) de Ali Sadr-grotten.
  O/n Hamadan
5 In alle rust rijden we door de Zagros verder naar het westen. We bezoeken de reliëfs bij Gandj Nameh, een heiligdom bij Kangavar, het beroemde Behistunreliëf en eindigen bij Taq-e Bostan bij Kermanshah.
  O/n Kermanshah
6 Deze dag staat in het teken van de verplaatsing naar Khuzestan. We rijden weer door de Zagros en zien de mooiste landschappen. Er zijn wat kleine monumenten om te stoppen, zoals Pol-e Dokhtar. Uiteindelijk bereiken we Andimeshk.
  O/n Andimesk
7 Khuzestan lijkt een beetje op de Po-vlakte. Er zijn verschillende oeroude steden, zoals Susa, Haft Tepe, Choga Zanbil en Shushtar. Dit is een fascinerende dag.
  O/n Ahvaz
8 We rijden opnieuw - en voor het laatst - door de Zagros, nu naar het oosten. Het laatste stuk is zeer spectaculair en brengt ons naar Yasuj. Hier is een van de slagvelden van Alexander de Grote.
  O/n Yasuj
9 We bekijken enkele rotsmonumenten (keuze uit Sarab-e Qandil, Sarab-e Bahram, Kurangun, Kupan) en bezoeken de oude stad Bishapur, met fascinerende reliëfs. 's Avonds komen we aan in Shiraz, een van de twee mooiste steden van Iran.
  O/n Shiraz
10 Shiraz is het Venetië van Iran: weliswaar zonder grachten, maar een heerlijke stad en een geliefde bestemming voor huwelijksreizen. We bezoeken er het graf van de dichter Hafez, de citadel, een madrassa, een mooie moskee en het graf van de dichter Saadi. De middag is vrij - en die rust hebt u nodig!
  O/n Shiraz
11 De hele dag staat in het teken van Persepolis, de oude hoofdstad van het aloude Achaimenidische Rijk. Eigenlijk is het een verzameling nederzettingen rond het eigenlijke paleizencomplex. Zo zijn er ook de koningsgraven bij Naqsh-e Rustam en de rotsreliëfs van Naqsh-e Rajab. We bekijken het allemaal op ons gemak. Dit wordt een dag om nooit te vergeten.
  O/n Jahandardi hotel, Persepolis
12 Na de nacht te hebben doorgebracht bij Persepolis, brengen we nog een tweede bezoek aan het paleizencomplex. Daarna rijden we door naar Pasargadae, een oudere hoofdstad, beroemd om het graf van Cyrus de Grote. Vervolgens rijden we naar Isfahan, de andere van de twee mooiste steden van Iran.
  O/n Isfahan
13 We bezoeken het Chehel Sotun-paleis, het Ali Qapu-paleis, de moskee van Sjah Abbas en de Lotfollahmoskee. De middag is vrij.
  O/n Isfahan
14 We bekijken de Vrijdagmoskee, de beroemde bruggen, de Armeense kathedraal en een zoroastrisch heiligdom. Ook deze middag is vrij.
  O/n Isfahan
15 De steden langs de woestijnrand: Ardestan en Natanz. We rusten in Kashan en daarna zijn we op weg naar de luchthaven.
16 Nachtvlucht naar Amsterdam

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer