Grafschrift van koning Ahirom van Byblos, de oudst-bekende tekst in het Fenicische alfabet.

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Libanon

Libanon is vooral bekend door het niet-aflatende geweld dat het land teisterde in de jaren 1975-1990, en het even eindeloze grensconflict dat in het zuiden wordt gevochten tussen de Hezbollah en Israël. Maar dat is al wel enige tijd geleden en de wederopbouw is voor het grootste deel voltooid. We ontkennen niet dat het Syrische grensgebied nog altijd niet veilig is, maar Libanon is momenteel vooral een prachtige reisbestemming die ligt te wachten om te worden ontdekt. 

Reizend in het voorjaar zult u ook meer bloemen en bloesemende bomen zien dan u ooit eerder zag. Natuurschoon, een rijke geschiedenis, een geweldige keuken: Libanon heeft het.

Livius is er nu driemaal geweest. U vindt het reisdagboek van een van de deelnemers hier. Ook in november willen we een bezoek brengen aan de Bronstijdstad Byblos, aan de steden van de oude Feniciërs, aan de Assyrische reliëfs, aan de Perzische forten, aan de dam die Alexander de Grote bouwde om Tyrus in te nemen, aan de hellenistische en Romeinse ruïnes, aan de beroemde tempel van Baalbek, aan de Byzantijnse kloosters, aan de moskeeën, aan de Kruisvaarderskastelen en aan de aangenaam-mondaine stad Beiroet. De religieus-politieke stromingen van dit moment komen ook aan bod.

Dag 1Vlucht naar Beiroet, met vermoedelijk een tussenlanding in Istanbul
 Hotel Bella Riva**** in Beiroet
Dag 2Bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum; na de lunch een wandeling door het centrum, waar de recente geschiedenis van Libanon haar sporen hebben achtergelaten. Daar zijn enkele Romeinse ruïnes te zien, hoewel niet heel spectaculair.
 Hotel Bella Riva**** in Beiroet
Dag 3Bezoek aan het Archeologische Museum van de Amerikaanse Universiteit; na de lunch bezoek aan de Nahr al-Kalb, waar elk passerend leger wel een inscriptie heeft nagelaten. Bezoek aan de grotten te Jeitah; aansluitend bezoek aan het maronitisch patriarchaat te Bkirki. Aankomst in Byblos.
 Hotel Canari **** in Byblos
Dag 4Byblos, waar uit elk tijdperk sinds het Neolithicum wel iets is te zien - Kanaänitische tempels, Fenicische graven, een Perzisch terras, een Romeins theatertje, een Kruisvaarderskasteel. Na de lunch een bezoek aan het klooster van Qozhaya in Qadishavallei.
 Hotel Canari **** in Byblos
Dag 5Bezoek aan de tempel van Adonis in Faqra; vervolgens een verplaatsing naar Chtaura, over het Libanongebergte (mits sneeuwvrij). Na een bezoek aan Qsarnaba en het wijnslot van Xsara gaan we naar ons hotel, dat zelf ook een interessante geschiedenis heeft.
 Park Hotel ***** in Chtaura
Dag 6We zijn nu in de Bekaa-vallei; daar bezoeken we het Omayyadische paleis van Anjaar, de tempels van Niha en het fenomenale tempelcomplex van Baalbek
 Park Hotel ***** in Chtaura
Dag 7Verplaatsing door het Choufgebergte naar Tyrus. De stad is eeuwenoud, maar de meeste resten zijn Romeins. Op de terugweg naar Beiroet bezoeken we de tempel van Eshmun.
 Hotel Bella Riva**** in Beiroet
Dag 8Bezoek aan het “Hezbullah Landmark of the Resistance” bij Jezzine. Daarna rijden we naar Sidon, voor een lunch op een terras aan zee. We bezoeken een kruisvaarderskasteel, de opgravingen en ronden af met een bezoek aan de souk.
 Hotel Bella Riva**** in Beiroet
Dag 9Vroeg vertrek naar Deir el-Qammar en het Beit Eddine paleis (met prachtige Byzantijnse mozaïeken). Vervolgens een wandeling door het Chouf Cedar Reserve en een ontmoeting met een Druzen-sheik, die iets vertelt over de opvattingen en leefwijze van zijn volk. We ronden de reis af met met een maaltijd in een restaurant in de bergen.
Dag 10Na een korte nacht in Beiroet de terugvlucht

Overige gegevens

  • Voorbereidende bijeenkomst: zondag 6 oktober; ergens in Amsterdam
  • Groepsgrootte: maximaal 20, minimaal 12
  • Hotels: ****
  • Inlezen? Kijk eens hier of hier, of lees het dagboek van een eerdere deelnemer, bekijk de drie powerpoints (algemeenWen-AmunUnifil), of neem de Footprint reisgids: Jessica Lee, Lebanon Handbook (2011)

Ik heb gymnasium gedaan en ik meende dat ik het allemaal wel wist, maar gek genoeg ontdekte ik pas jaren later, tijdens een Liviuscursus, hoe vooringenomen mijn middelbare school-kennis was. De reizen die daarop volgden, waren een echte eye opener.

Diederik de Graaf