Marisha, hellenistisch graf

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Israël

Op deze reis ligt het accent vooral op de archeologie en geschiedenis, en wat minder op de religieuze monumenten, al slaan we die vanzelfsprekend niet over.

1Rechtstreekse vlucht naar Ben Gurion Airport
Vertrek 11.45, aankomst 17.15
Transfer naar Tel Aviv
 Metropolitan Hotel in Tel Aviv
2Langs de kustweg gaan we naar Caesarea, ooit gebouwd door koning Herodes. We bekijken de antieke stad, met haar beroemde theater, de hippodroom waar Pontius Pilatus ooit onderhandelde met een grote groep Joodse opstandelingen, en een haven waarvan de pieren als eerste ter wereld zijn gebouwd uit onder water uithardend beton - een bouwkundige primeur van de eerste orde. We bekijken ook het aquaduct, dat water vanaf de berg Karmel naar Caesarea bracht, en het Kruisvaarderskasteel. Later bezoeken we de ruïnes van Dor.
 Hotel Hacienda, even buiten Akko
3Op deze dag rijden we door het noorden van Israël. Eerst bezoeken we de middeleeuwse stad van Akko, vervolgens het kruisvaarderskasteel van Montfort, de antieke synagoge van Kefar Baram (onder voorbehoud), Khirbet Shema (het graf van de farizese wijze Shammai) en de antieke synagoge van Meroth (onder voorbehoud).
 Kibutz Kfar Gilaadi
4We zijn nu in het noordelijkste deel van Israël, in de "vinger van Galilea": de bovenloop van de Jordaan, tussen Libanon en Syrië. We bezoeken hier eerst Tel Dan, een van de belangrijkste opgravingen in het Nabije Oosten. Daarna gaan we naar Panias, het hellenistische Caesarea Philippi, waar verschillende monumenten te zien zijn, en we rijden via de Brons- en IJzertijdruïne van Hazor naar het zuiden. Als er tijd over is, bekijken we aan het Meer van Galilea misschien nog een eerste-eeuws schip dat de inzet is van een reeks misinterpretaties ("bootje van Jezus!", "scheepje van Joodse verzetstrijders!").
 Restal Hotel, Tiberias
5Deze dag rijden we rond het meer van Galilea. We bezoeken de Romeinse baden van twee Hellenistische steden, namelijk die van Tiberias en Gadara. Ook bekijken we de Joodse stad Gamla, die tijdens de oorlog van 66-70 door de Romeinen werd verwoest. Ook komen we in Heptapegon, waar enkele Byzantijnse gebouwen zijn te zien.
 Restal Hotel, Tiberias
6Dit wordt een lange dag. Eerst rijden we naar Beth Alpha, waar een antieke synagoge met mozaïeken is te zien. Daarna gaan we naar Beth Shean, het antieke Skythopolis: een hellenistische stad met een indrukwekkend theater en een fenomenale heuvel met ruïnes uit de Brons- en IJzertijd. Hiervandaan reizen we verder langs de Jordaan en bereiken de Dode Zee, waar we een bezoek brengen aan Qumran. Hier zijn de Dode Zee-rollen gevonden, een groep teksten waarover het laatste woord nog niet is gezegd.
 Kibbuts Guesthouse Almog, bij de Dode Zee
7We bezoeken Masada, een oud paleis van koning Herodes waar de Romeinen een groep rebellen versloegen - maar wie waren deze "Sicariërs" eigenlijk? Feit is dat Masada een belangrijk symbool is geworden voor de staat Israël. Daarna gaan we naar het zuiden. Afhankelijk van de tijd bezoeken we misschien de Nabatese nederzetting bij Mamshit of Tel Arad). We overnachten bij de Bedoeïnen.
 Bedoeïnenkamp Khan Ha-Shayarot
8We bezoeken de Nabatese stad Avdat en het daar vlakbij gelegen natuurpark. Daarna rest de lange rit naar Jeruzalem.
 Hotel Prima Kings, Jeruzalem
9Onze eerste dag in Jeruzalem beginnen we in het deel dat wordt geïdentificeerd met de Davidstad - het archeologisch bewijs voor die identificatie is overigens nog steeds niet geleverd. We bezoeken ook de opgravingen ten zuiden van de Tempelberg (het "Davidsoncentrum") en de Klaagmuur. Door de Joodse wijk lopen we naar een stadspoort, vanwaar we naar het Israëlmuseum gaan.
 Hotel Prima Kings, Jeruzalem
10In de ochtend bezoeken we de Tempelberg, en daarna gaan we naar Bethesda en de kerk van de heilige Anna. Over de Via Dolorosa wandelen we naar de Heilige Graf-basiliek: een wonderlijke plaats. Via de Jaffapoort verlaten we de stad. De middag is vrij.
 Hotel Prima Kings, Jeruzalem
11Onze laatste dag. We bezoeken de IJzertijdopgraving van Gezer, en gaan naar de luchthaven. Daarvandaan hebben we een rechtstreekse vlucht terug (vertrek 16.00, aankomst 20.20).

De cursussen die ik bij Livius volgde en de vele reizen die ik maakte hebben een grote meerwaarde aan mijn leven gegeven.

Ellen Wendel