Isfahan, detail van de Vank-kathedraal

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Iran 2015

Livius gaat al sinds 2004 naar Iran, soms tweemaal per jaar. We werken daar samen met Mohamad Talebzadeh, die nog niet zo lang geleden is uitgeroepen tot "gids van het jaar". Nu er een detente lijkt te zijn in de betrekkingen met het westen, kunt u weer genieten van paleizen uit de  Achaimenidische tijd, Zoroastrische vuurtempels, Sassanidische rotsreliëfs, sji'itische moskeeën, en bovenal een zeer gastvrije bevolking die het heerlijk vindt te praten met vreemdelingen.

Elke reis bestaat uit twee delen: in de eerste week maken we u vertrouwd met het land, dit keer door langs de Zijderoute naar het oosten te rijden, zodat u in de tweede week beter kunt genieten van Shiraz en Isfahan. Die structuur handhaven we ook dit keer, al is de reis iets langer dan anders.

Ma 2 maart 14.50 vertrek vanaf Schiphol; na een tussenlanding in Istanbul komen we om 00.55 aan in Teheran. Onze bus rijdt ons snel naar de stad.
  o/n Teheran, Firdowsi Hotel
Di 3 maart Teheran: we doen het de eerste dag rustig aan, maar bezoeken het Archeologisch museum en brengen ook een bezoek aan een van de paleizen van de shah.
  o/n Teheran, Firdowsi Hotel
Wo 4 maart Teheran: Teheran heeft enkele mooie musea, waarvan we er op deze dag enkele bezoeken. Ook gaan we naar Reyy, een voorstad van Teheran.
  o/n Teheran, Firdowsi Hotel
Do 5 maart We rijden vandaag langs de Zijderoute naar het oosten. U ziet voortdurend rechts de woestijn en links de Elburz-bergen. Ondertussen bezoeken we oude karwansarays en plaatsen als Varamin, Semnan en Damghan, waar vaak mooie moskeeën zijn. We passeren Ahuan, waar de aartsrivaal van Alexander de Grote, Darius III, werd gedood.
  o/n Damghan, Tourist Guest Inn
Vr 6 maart De tweede helft van de Zijderoute brengt ons langs Shahrud, Miyandasht, Nishapur en Mashhad.
  o/n Mashhad, Pars Hotel
Za 7 maart We zijn in de heilige stad Mashhad, waar de achtste imam ligt begraven. We gaan naar het heiligdom en bezoeken ook het graf van de dichter Firdausi in het nabijgelegen Tus. De tweede helft van de middag is vrij.
  o/n Mashhad, Pars Hotel
Zo 8 maart Interne vlucht naar Kerman
  o/n Kerman, Pars Hotel
Ma 9 maart We zijn nu aan de zuidelijke kant van de woestijn die we de voorgaande dagen uit het noorden hebben gezien. We bezoeken twee oase-steden: Kerman en Yazd.
  o/n Yazd, Safaiyeh Hotel
Di 10 maart Na een bezoek aan de prachtige moskee van Yazd rijden we via Arbakuh naar Pasargadae, waar koning Cyrus de Grote begraven ligt, de man die Perzië tot één land verenigde.
  o/n in een bungalowpark bij Persepolis
Wo 11 maart We bezoeken bij het ochtendlicht Persepolis, de enorme paleisstad waarvandaan de Achaimenidische koningen de wereld beheersten. Na de lunch gaan we naar Naqsh-e Rustam, waar de Achaimenidische koningen lagen begraven en waar hun Sassanidische opvolgers mooie rotsreliëfs lieten aanbrengen. Na een bezoek aan Naqsh-e Rajab proberen we nog even naar Persepolis te gaan: nu is er avondlicht en ziet u alles heel anders.
  o/n Shiraz, Hotel Aryo Barzan
Do 12 maart Een bezoek aan Shiraz: het graf van de dichter Hafez, de citadel, een moskee... hier is van alles te zien. De middag is vrij voor bijvoorbeeld een bezoek aan de bazar.
  o/n Shiraz, Hotel Aryo Barzan
Vr 13 maart Deze dag staat in het teken van de Sassanieden: we bezoeken het paleis te Firuzabad en de enorme opgraving met reliëfs bij Bishapur. Daarna wacht een spectaculaire busrit door het Zagrosgebergte.
  o/n Yasuj, Hotel Azady
Za 14 maart We bezoeken het slagveld bij de Perzische Poort, waar Alexander de Grote zich een weg door de Zagros forceerde, naar Persepolis toe. In de middag rijden we naar Isfahan, de mooiste stad van de wereld.
  o/n Isfahan, Hotel Ali Qapu
Zo 15 maart In de ochtend bezoeken we de koninklijke paleizen en het beroemde centrale plein van Isfahan, met de Lotfollahmoskee en de Shah-moskee. Na de lunch heeft u vrij.
  o/n Isfahan, Hotel Ali Qapu
Ma 16 maart We bezoeken de Vrijdagsmoskee, een van de mooiste monumenten ter wereld, en gaan door naar een zoroastrisch heiligdom en de Armeense kathedraal: drie religies in één ochtend. Na de lunch is de middag vrij.
  o/n Isfahan, Hotel Ali Qapu
Di 17 maart Eens moeten we naar huis gaan, maar de terugreis biedt nog veel moois, zoals de moskeeën van Ardestan en Natanz, en de Fin-tuinen in Kashan. Na een slotdiner in Kashan wacht de rit naar de luchthaven.
  Nachtvlucht naar Nederland
Wo 18 maart Aankomst op Schiphol

De reis wordt georganiseerd door V-Incentive. Het vervoer op deze reis zal per vliegtuig en bus plaatsvinden en het programma is nooit ondoenlijk zwaar. Het eten is goed en gevarieerd; de hotels zijn alleszins redelijk. Wel benadrukken we dat dit een studiereis is. Als u ervan droomt in elke stad door de bazar te wandelen, is deze reis niet voor u, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geheel geen tijd voor is: in Shiraz en Isfahan heeft u alle gelegenheid om inkopen te doen.

  • In de prijs is inbegrepen: vlucht, vervoer per bus, luchthavenbelastingen + bijdrage Garantiefonds, overnachtingen in (gemiddeld) ****hotels en ontbijt, excursies, Engelse en Nederlandse reisbegeleiding
  • Niet inbegrepen: verzekeringen, visum, fooien, entreegelden (voor de entreegelden wordt een groepspot ingesteld) en de toeslag eenpersoonskamer
  • Reisvoorwaarden: hier.
  • Wie de sfeer al wil proeven, kan dit filmpje bekijken.
  • Ter voorbereiding: bijvoorbeeld dit artikel
  • Meer literatuur: hier. Of lees het reisdagboek van Frans Wendel.

Onderwijs kan ook leuk zijn en populairwetenschappelijke boeken kunnen spannend zijn als romans. Het is moeilijk een groep zo enthousiaste en getalenteerde mensen te vinden als de bende informatiejunkies van Livius.

Edith van den Berg