Lydische grafheuvels bij Sardes

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Het klassieke Turkije

Turkije is wel eens "een palimpsest van culturen" genoemd, en niet ten onrechte: Hittieten, Trojanen, Grieken, Urarteeërs, Frygiërs, Lydiërs, Perzen en Romeinen hebben allemaal hun stempel gezet en sporen nagelaten. Hoe deze culturen elkaar afwisselden en invloed op elkaar uitoefenden, ontdekt u op deze reis.

1Vlucht Amsterdam - Izmir
Vertrek 19.00, aankomst 00.15
 Hotel in Kusadasi
2In de ochtend brengen we een bezoek aan de oude stad van Izmir, met een aantrekkelijk museum met Griekse en Romeinse kunst. Daarna rijden we landinwaarts, en via de enome Lydische grafheuvels van Bin Tepe bereiken we de oude Lydische hoofdstad Sardes. De meeste resten zijn aanzienlijk jonger, maar het blijft een aantrekkelijke plek. Via het Hittitische reliëf bij Karabel keren we terug naar ons havenstadje.
 Hotel in Kusadasi
3We gaan naar het zuiden, naar het gebied dat in de Oudheid Karië heette. Onderweg bekijken we eerst Priene, een Griekse stad uit de derde en tweede eeuw v.Chr. die iets wegheeft van een park. Via het slagveld bij Mykale -waar we de bus even langs de kant zetten maar niet lang zullen blijven- rijden we door naar de wat deprimerende ruïnes van Miletus: deprimerend omdat er weinig over is van wat ooit een wereldstad was. Tot slot gaan we naar de enorme tempel van Didyma, en besluiten de dag met de rit naar Bodrum.
 Hotel in Bodrum
4Bodrum, het antieke Halikarnassos, is een prettig havenstadje met een schitterend museum, gevestigd in een oud Kruisvaarderskasteel. Tot de hoogtepunten behoort een scheepswrak uit de Bronstijd. De stenen van het kasteel hebben ook hun geschiedenis: ze komen van het antieke mausoleum, het graf van de Karische vorst Maussolos. Van dat gebouw, een van de Zeven Wereldwonderen, is weinig meer over. Niet ver hier daarvandaan liggen het theater en een stadspoort.
 Hotel in Bodrum
5We rijden in twee dagen langs de rotsige zuidkust van het antieke Lycië: een moeilijk door buitenlandse veroveraars te beheersen gebied met een heel eigen karakter, waarvan de bewoners de Griekse cultuur uiteindelijk wel overnamen, maar onder hun eigen voorwaarden. We bezoeken de steden Xanthus en Patara, waar ooit een vissenorakel was, alvorens neer te strijken in een hotel in het havenstadje Fethiye.
 Hotel in Fethiye
6We vervolgen onze route langs de Lycische kust en bereiken de stad Demre, dat beter bekend is onder de oude naam Myra. Hier zijn de grafkerk van de heilige Nikolaas (het gebeente is overgebracht naar Bari), een mooi Grieks theater en enkele Lycische rotsgraven. Als er tijd is, brengen we een bezoek aan de Chimaera; 's avonds bezoeken we weer eens een havenstad, Antalya.
 Hotel in Antalya
7Antalya heeft een mooi museum, waar we de ochtend doorbrengen. De middag heeft u vrij.
 Hotel in Antalya
8We bezoeken de Pisidische stad Termessus, gelegen op een bergtop, en rijden daarna door naar Pamukkale, dat al in de Oudheid een badplaats was, en het nog altijd is.
 Hotel in Pamukale
9Vandaag bekijken we twee Frygisch-Griekse steden: het immense complex van Hierapolis en het wat bescheidener Laodicea (een van de zeven gemeenten uit de Openbaring van Johannes). Dat zal ons de hele dag kosten. Tussen de bedrijven door zijn er ook musea te bekijken.
 Hotel in Pamukale
10Vandaag rijden we door de vallei van de rivier Meander, en bezoeken we opnieuw twee inheems-Anatolische steden die later zijn "vergriekst": Afrodisias, een van oorsprong Lelegisch pelgrimsoord voor de liefdesgodin, en het Karische Nysa, de geboorteplaats van de god Dionysus.
 Hotel in Selçuk
11We hebben het lekkerste voor het laatste bewaard: Efese. Deze oud-Griekse stad is geweldig goed bewaard gebleven, en de Oostenrijkse archeologen zijn nog altijd actief met dit project, een van de grootste opgravingen ter wereld. Hier was ook de tempel van Artemis, opnieuw een van de Zeven Wereldwonderen, en een prachtig museum.
 Hotel in Selçuk
12We hebben een rustige laatste dag, want we hoeven pas laat te vliegen. Op weg naar de luchthaven bezoeken we Klazomenai.
Vertrek 16.00, aankomst Amsterdam 18.50

Op de organisatie van die activiteiten valt niets aan te merken, maar dat is eigenlijk ook wat je verwacht. De kwaliteit van de inhoud spreekt niet altijd vanzelf, en bij Livius is die werkelijk uitstekend. Niet alleen krijg je heldere informatie, maar het wordt je ook duidelijk waarom iets waar is, en waarom soms ook niet. Voor mij heel waardevol.

Ypie Veenstra