De wagenmenner van Delfi

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Griekenland 2015

Livius heeft al eerder reizen door Griekenland gemaakt, maar de voorjaarsreis van 2015 wordt er één die letterlijk en figuurlijk door het hart van het land voert. In één tocht bezoeken we de absolute hoogtepunten van de klassieke cultuur én van de Byzantijnse middeleeuwen en ontdekken we hoe de invloed van die twee oude tradities nog voelbaar is in het Griekenland van vandaag.

Geografisch ligt het accent op de Peloponnesos, het gebied waar in de Oudheid de Doriërs woonden, de meest Griekse Grieken. Het is ook het gebied dat in de Middeleeuwen het langst in Byzantijnse handen bleef. Als er één gebied is waar je Griekenland kunt leren kennen, is het hier. Het is ook een ruig berglandschap, vol schitterende uitzichten, waar je om elke hoek verwacht de god Pan tegen te komen.

De organisatie is in handen van V-Incentive. Op dit moment zijn de offertes aangevraagd voor het volgende programma.

Ma 27 april Vlucht naar Athene
Di 28 april De eerste dag brengen we door bij Marathon, een Griekse lieu de mémoire, en in heiligdommen van Brauron en Sounion.
Wo 29 april De eigenlijke reis begint met een bezoek aan Levadia en het Grieks-orthodoxe klooster van Hosios Loukas. Indien het museum van Thebe is heropend, staat ook dat op het programma.
Do 30 april Het panhelleense heiligdom te Delfi en het museum zijn van een adembenemende schoonheid, maar vertellen ook een eigen verhaal over de wijze waarop in de negentiende eeuw de oud-Griekse cultuur opnieuw werd "uitgevonden".
Vr 1 mei Na de oversteek van de Golf van Korinte - misschien per boot - en een spectaculaire tocht door een van de mooiste natuurgebieden van de Peloponnesos komen we aan in Olympia.
Za 2 mei Vandaag brengen we de hele dag door in het panhelleense heiligdom van Olympia, bekend van de Olympische Spelen.
Zo 3 mei Na een bezoek aan de Romeinse stad Messene - een enorme maar niet goed bekende opgraving - rijden we over de bergen en komen aan in Sparta. Daar bezoeken we het museum en de kleine opgraving op de akropolis.
Ma 4 mei Ten westen van Sparta ligt Mistras, één van de laatste Byzantijnse bolwerken tegen de Ottomanen, nu een spookstad, maar ook een weergaloos openluchtmuseum met kloosters, kerken en paleizen.
Di 5 mei Na een bezoek aan de Bronstijdburcht van Tiryns en de oeroude stad Mycene bezoeken we de tempel van Asklepios te Epidauros, met een beroemd theater. 
Wo 6 mei Op deze dag bekijken we de opgravingen van Korinthe en het oer-Griekse heiligdom te Eleusis.
Do 7 mei De eerste dag in Athene staat in het teken van de klassieke stad: we bezoeken het prachtige nieuwe Akropolismuseum, de Akropolis, de agora, het bijbehorende museum en eindigen bij het antieke grafveld Kerameikos.
Vr 8 mei De klassieke cultuur werkte door in de Romeinse, zoals we zullen zien op de tweede dag in Athene, waarop we de Romeinse agora bezoeken. We proberen ook een bezoek te brengen aan het beroemde klooster van Dafne.
Za 9 mei Op de gemengde Grieks-Romeinse cultuur bouwde de christelijke, Byzantijnse voort, zoals we zullen zien bij een bezoek aan de Apostelkerk en het Byzantijnse Museum. De middag is vrij.
Zo 10 mei Er is ook nog tijd voor een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, maar in de middag wacht toch echt de terugvlucht.

Als u informatie aanvraagt, houden we u op de hoogte!

Ter voorbereiding kunt u hier alvast het reisdagboek lezen dat een van de eerdere deelnemers, Frans Wendel, schreef.

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer