Het Registan in Samarkand

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

De Zijderoute 2016

De laatste reis die Livius organiseert is langs het centrale gedeelte van de Zijderoute, de aloude weg van Mesopotamië naar China, dwars door Centraal Azië: Oezbekistan. We bezoeken de mooie moskeeën van Samarkand en Buchara, maar willen ook de opgravingen bezoeken uit de tijd waarin Alexander de Grote door dit gebied trok.

Di 26 april Vlucht Amsterdam-Tasjkent.
  o/n Tasjkent
Wo 27 april In de zeer vroege ochtend transfer naar ons hotel in Tasjkent, waar we eerst de ochtend gebruiken om tot onszelf te komen. Na de lunch bezoeken we het Staatsmuseum van Geschiedenis bevat de grootste oudheidkundige collectie van Centraal-Azië.
  o/n Tasjkent
Do 28 april

Het Museum van Toegepaste Kunst, gevestigd in de voormalige woning van een Russische diplomaat, toont geborduurde textiel, houtsnijwerk en traditioneel aardewerk uit alle windstreken van Oezbekistan.

In de oude stad bezoeken we het historische religieuze centrum, het Khast Imam-complex. We bezoeken de madrassa van Barak Khan, de negentiende-eeuwse Tellya Sheikh moskee en het zestiende-eeuwse mausoleum van de tiende-eeuwse dichter Kaffal Shashi.

  o/n Tasjkent
Vr 29 april

In de vroege ochtend vliegen we naar Termez, op de grens met Afghanistan. In de oude stad bezoeken we het charmante bakstenen vijftiende-eeuwse mausoleum van een negende-eeuwse Soefi-heilige Al Hakim.

Verder buiten de stad ligt een aantal belangrijke Boeddhistische sites, waar een archeoloog ons rondleidt. In Kara Tepe (onder voorbehoud) bezoeken we het unieke Boeddhistische rotstempelcomplex.
  o/n Termez
Za 30 april We bekijken allerlei dingen in de omgeving van Oud-Termez, zoals het mausoleum van  Al-Hakim at-Termezi, met een klein archeologisch museum. Ook gaan we naar het negende-eeuwse fort Kyr-Kyz, het Sultan Saodat-complex (waar de leden van de invloedrijke familie Sayyid in de Volle en late Middeleeuwen werden begraven,) en de khanaga Kokil Dara, waar ooit reizende soefi's uitrustten.
  o/n Termez
Zo 1 mei

In Fayaz Tepe (onder voorbehoud) zien we een klooster met bijbehorend tempelcomplex uit de derde eeuw. Het oudste deel van de site herbergt een stoepa uit de eerste eeuw voor Christus.

We bezoeken tevens de belangrijke opgraving van Kampyr Tepe, een Grieks-Baktrisch fort. Via Talaškan tepe, een door Alexander de Grote verwoeste stad, keren we terug naar Termez.

  o/n Termez
Ma 2 mei

Vandaag gaan we op weg naar een van de hoogtepunten van de Zijderoute: Samarkand. We volgen daarbij grotendeels de eeuwenoude route van Termez naar Samarkand.

Onderweg stoppen we in Shahrisabz, het antieke Nautaka en de geboorteplaats van Timoer Lenk. We bekijken hier indrukwekkende monumenten uit de Late Middeleeuwen: de Ak Serai, Timoers onvoorstelbaar enorme paleis, de Kok Gumbaz-moskee met zijn imponerende blauwe koepel, het Gumbazi Seidon-mausoleum en Timoers rustige groene familiebegraafplaats. Hier bevindt zich ook een moskee uit de negentiende eeuw, de Hazrati Imam moskee. In de vroege avond komen we aan in Samarkand.

  o/n Samarkand
Di 3 mei

Dit is de dag waarop u de meest uiteenlopende tinten blauw zult zien. We besteden een volle dag in Samarkand, in de Middeleeuwen een bloeiende universiteits- en handelsstad.

We bezoeken het majestueuze Registan-plein, omzoomd door drie spectaculaire gebouwen. De madrassa van Ulug Bek uit de vijftiende eeuw, de madrassa's van Shir Dor en Tilla-Kori uit de zeventiende eeuw bieden een kijkje in het rijke verleden van de stad. De veertiende-eeuwse Bibi Khanum moskee is een staaltje van Timoeridische bouwkunst. Het mausoleumcomplex Shah-i-Zinda treft u met overdonderende schakeringen blauw: hier zijn onder meer de grafmonumenten voor een neef van de profeet, een nichtje, zusje en zelfs een kindermeisje van Timoer Lenk. Het graf van Timoer zelf, Gur-i-Amir, bezoeken we ook: op het graf ligt een steen uit een enkel stuk jade.

  o/n Samarkand
Wo 4 mei De vroegste wortels van Samarkand worden niet vergeten: in de opgravingen van Afrosiab - het Marakanda van Alexander de Grote - zien we de resten van een citadel uit de zevende eeuw. Het observatorium van Ulug Bek tenslotte herinnert aan de diepgaande astronomische studies die in Samarkand werden bedreven.
  o/n Samarkand
Do 5 mei Een rit dwars door de Kyzyl-Kum woestijn brengt ons, via Gijduvan, in de middag naar Bukhara.

We zien we de oudste moskee van Centraal-Azië, de Magokiattari, gebouwd op de plek waar voordien een boeddhistische tempel en daarvoor een zoroastrisch heiligdom stond. De achttiende-eeuwse Bolo Hauz-moskee herbergt een koele vijver en kleurig schilderwerk. Het kleine poortgebouwtje Chor Minor, dat toegang gaf tot een nu verdwenen madrassa, is een charmante tegenhanger van alle grootse gebouwen in het centrum.
  o/n Bukhara
Vr 6 mei

In het groene Samanipark bekijken we het veertiende-eeuwse Chasma Ayub-mausoleum en het tiende-eeuwse mausoleum van Ismael Samani. We bezoeken de citadel, bekend als de Ark.

In het door eeuwenoude moerbeibomen omzoomde vijvercomplex Lyab-i-Hauz bezoeken we de zeventiende-eeuwse madrassa van Nadir Divan Beghi. Het religieuze hart van Bukhara wordt gevormd door het Poi Kalon-complex, rondom het prachtige Registan-plein. Hier bezoeken we de geheel uit tichels opgetrokken twaalfde-eeuwse Kalon-minaret met de Kalonmoskee en Mir-i-Arab madrassa, beide uit de zestiende eeuw. Nabij het Registan-plein bezoeken we de dubbele Kosh-madrassa, ook uit de zestiende eeuw, de iets oudere madrassa van Ulug Bek en de Abd al-Aziz Khan-madrassa.

  o/n Buchara
Za 7 mei In de vroege ochtend vertrekken we met de Shark-trein terug naar Tasjkent. Als we daar rond 15.00 in de middag aankomen, bent u helemaal bij in het repertoire van Oezbeekse films.
  o/n Buchara
Zo 8 mei Vrije dag in Tasjkent. Slotdiner.
Ma 9 mei Terugvlucht

Het is altijd een feest om te komen luisteren en je verlaat de zaal altijd met een vooroordeel minder.

S. van der Aa