De Ionische kust bij Dürres

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De Via Egnatia

De Via Egnatia was de Romeinse weg van de Adriatische kust naar Byzantium. Deze weg en enkele zijstraten liepen door wat nu Albanië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, Bulgarije en Griekenland is, en eindigde dus bij de uitgang van de Zwarte Zee. Livius wil in het voorjaar van 2018 een reis gaan organiseren over het zuidelijke Balkanschiereiland. We bekijken prehistorische, Macedonische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse kunst en monumenten.

Hoe de reis precies uitpakt, weten we nu nog niet, maar we streven naar een programma dat ongeveer als volgt in elkaar steekt:

Di 15 Heenvlucht
Amsterdam 09.40 uur - Thessaloniki 13.35 uur
  o/n Thessaloniki
Wo 16 We beginnen de reis in de heerlijke Griekse havenstad Thessaloniki, met enkele prachtige musea en het paleizencomplex van keizer Galerius.
  o/n Thessaloniki
Do 17

We reizen al snel door naar Pella, de oude hoofdstad van Macedonië, waar Alexander zijn jeugd doorbracht. We rijden de bergen in en bereiken het in een meer gelegen stadje Kastoria.

  o/n Kastoria
Vr 18 We verlaten Kastoria, passeren het slagveld waar Alexander de Grote de Illyriërs versloeg en bereiken de Albanese stad Korcë. Hiervandaan gaan we naar de Bronstijdgrafheuvel van Kamenicë en naar de Macedonische stad Ohrid, bekend om zijn middeleeuwse kerken.
  o/n Ohrid
Za 19 We bekijken de monumenten van Ohrid en gaan naar de wat oostelijker gelegen monumenten van de Grieks-Romeinse stad Heraclea Lyncestis (het huidige Bitola). Daarna keren we naar Ohrid terug.
  o/n Ohrid
Zo 20 We verlaten Ohrid en Macedonië. We rijden naar de hoofdstad van Albanië, Tirana.
  o/n Tirana
Ma 21 Na te hebben rondgekeken in Tirana gaan we naar Dürres, waar Julius Caesar en Pompeius nog eens een veldslag vochten, en rijden naar Berat.
  o/n Berat
Di 22 We zijn de hele dag in de oude stad Berat (werelderfgoed).
  o/n Berat
Wo 23 We bezoeken het veertiende-eeuwse klooster van Ardenicë en de Grieks-Romeinse stad Apollonia (modern Pojan), en eindigen de dag in de kustplaats Vlorë.
  o/n Vlorë
Do 24 Vanuit Vlorë gaan we het binnenland weer in, dit keer naar de Illyrische vestingstad Byllis (modern Ballsh) en de Griekse stad Antigonea. We eindigen de dag in Gjirokastër (werelderfgoed).
  o/n Gjirokastër
Vr 25 We bekijken Gjirokastër, het kasteelachtige Byzantijnse klooster van Mesopotami en de ruïnes van de Griekse stad Phoenice (modern Finiq). 's Avonds zijn we weer aan de kust terug, in Sarandë, het antieke Onchesmos.
  o/n Sarandë
Za 26 Vanuit Sarandë gaan we naar de Grieks-Romeinse stad Butrint (werelderfgoed) en. Daarna steken we over naar het Griekse eiland Korfu.
  o/n Korfu
Zo 27 Korfu: een van de beroemdste oud-Griekse steden, maar ook de residentie van allerlei negentiende-eeuwse beroemdheden (zoals keizerin Elisabeth van Oostenrijk).
  o/n Korfu
Ma 28 Vlucht terug
Corfu 09.55 uur - Amsterdam 11.55 uur

Wat ik leuk vind aan de boeken, de blogs en de cursussen is dat ik steeds iets aangewezen krijg dat ik zelf nooit zou hebben gezien, maar bijna altijd de moeite waard vond.

Nico de Ridder