Vespasianus (standbeeld uit Narona)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Dalmatië

De Dalmatische kust is een van de mooiste gebieden van Europa. De Grieken stichtten er kolonies om handel te drijven met de Illyriërs. Vanaf de derde eeuw v.Chr. namen de Romeinen het gebied over, waarna het zich spectaculair ontwikkelde. Antieke ruïnes en moderne musea getuigen ervan.

In het najaar van 2017 organiseert V-Incentive in samenwerking met Livius een mooie busreis door dit prachtige gebied, waarbij de nadruk vooral ligt op de Romeinse periode. Dit is het programma.

Zo 1 okt

Verzamelen op Schiphol

Rechtstreekse vlucht Schiphol - Ljubljana (HV 6819)

Vertrek: 13:05 uur

Aankomst: 14:50 uur

Transfer naar hotel

Einde van de middag: wandeling langs de (overigens schaarse) resten van de Romeinse stad Emona.

  Overnachting in Ljubljana, Park Hotel***
Ma 2 okt

In Ljubljana bezoeken we het Nationaal Museum van Slovenië, waar onder andere een beroemd verguld beeld is te zien van een Romeinse burger van Emona.

In de middag gaan we naar Celje. Onder het stedelijk paleis liggen de resten van de Romeinse stad Celeia. Niet veel verderop is de Romeinse necropool van Sempeter. .

  Overnachting in Ljubljana, Park Hotel***
Di 3 okt We gaan op weg naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Onderweg bezoeken we het archeologische park bij Rifnik, dat zowel de Keltische tijd documenteert als de Late Oudheid, toen de Slavische volken zich in dit gebied vestigden.
  Overnachting in Zagreb, Jadran Hotel***
Wo 4 okt Onder leiding van een plaatselijke gids brengen we een volle dag door in Zagreb, met op het programma het museum voor de Kroatische geschiedenis (onder voorbehoud), het archeologische museum en de restanten van de Romeinse stad Andautonia.
  Overnachting in Zagreb, Jadran Hotel***
Do 5 okt We gaan naar Pula, de prachtige Romeinse stad aan de kust van Istrië. Een lokale gids toont ons onder meer een beroemd, goed bewaard amfitheater, een prachtig geconserveerde tempel voor keizer Augustus en een triomfboog.
  Overnachting in Pula, Park Plaza Histria****
Vr 6 okt We bezoeken nog meer monumenten in Pula en maken een uitstapje naar Nesactium, waarin alle periodes uit de oude geschiedenis zijn te herkennen.
  Overnachting in Pula, Park Plaza Histria****
Za 7 okt We rijden langs de kust, naar het zuidoosten en bekijken Zadar, een stad die altijd bewoond is geweest. Er zijn enkele mooie middeleeuwse kerken, zoals die van Sint-Donatus, en een archeologisch museum. Een lokale gids leidt ons rond.
  Overnachting in Zadar, Hotel Bastion Relais****
Zo 8 okt Via Burnum, een Romeinse legioenbasis en een amfitheater, rijden we naar de op Griekse grondslagen gebouwde middeleeuwse stad Trogir. Onder leiding van een plaatselijke gids bekijken we onder meer de kathedraal. Daarna rijden we door naar Split.
  Overnachting in Split, Art Hotel****
Ma 9 okt De twee steden Salona en Split liggen vlak bij elkaar. De eerste stad was de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatië. Een amfitheater en een badhuis zijn nog te bezichtigen. Split was de residentie waar keizer Diocletianus zich terugtrok. Ook deze dag hebben we een eigen gids.
  Overnachting in Split, Art Hotel****
Di 10 okt Via het museum van Vid, het antieke Narona, rijden we naar de laatste en misschien wel mooiste stad van de reis: Dubrovnik.
  Overnachting in Dubrovnik, Neptun Hotel****
Wo 11 okt Bezoek aan Dubrovnik, de "parel van de Adriatische Zee" en een van de best-bewaarde middeleeuwse steden ter wereld. Een plaatselijke gids helpt ons alles te bekijken.
  Overnachting in Dubrovnik, Neptun Hotel****
Do 12 okt

Transfer naar de luchthaven

Vlucht van Dubrovnik (vertrek 10:00) naar Schiphol (landing 12:30)

"Niet alleen uitleggen wát we weten, maar ook waaróm we het weten": aan ambitie en lef geen gebrek. En de cursussen maken het nog waar ook.

Karel Simons