Een sfinx uit Marion

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Cyprus September 2019

In het najaar van 2019 organiseert V-Incentive voor Livius een reis naar Cyprus. Gelegen tussen het Midden-Oosten, Egypte, Anatolië en de Griekse wereld biedt dat eiland de hele geschiedenis van het Middellandse Zee-gebied in een notendop. Het programma is nu nog niet bekend maar hier is het programma van de reis uit 2018, dat ruwweg opnieuw zal worden gevolgd.

Programma

Zo 8

Rechtstreekse middagvlucht

14:50 Amsterdam – 20:05 Larnaka

  o/n Nicosia
Ma 9

We beginnen bij Larnaka, bij de elfde-eeuwse Angeloktisti-kerk (“de kerk door engelen gesticht”), met mooie Byzantijnse mozaïeken, en een islamitisch mausoleum, de Hala Sultan Tekke. Na een bezoek aan de ruïnes van het antieke Kition en de lunch bezoeken we de Byzantijnse kerk van de heilige Lazarus.

  o/n Nicosia
Di 10 In Nicosia bezoeken we enkele musea, waaronder het prachtige Cyprus Museum met de grootste archeologische collectie van het eiland. Afhankelijke an de tijd bezoeken we voor of na de lunch het Byzantijns Museum. Daarna gaan we naar het noordelijke, Turkssprekende deel van de stad en bezoeken daar de middeleeuwse kathedraal (H. Sofia).
  o/n Nicosia
Wo 11 We gaan voor de tweede keer naar het Turkse deel van Cyprus, waar we de ruïne bekijken van Enkomi, de hoofdstad van Alasya (zoals Cyprus in de Bronstijd heette). Even verderop liggen de Griekse stad Salamis, de koningsgraven bij die stad, en de kerk van Sint-Barnabas.
  o/n Nicosia
Do 12 Via Amathous en het Kruisvaarderskasteel Kolossi rijden we westwaarts, naar Pafos, en passeren de overweldigend mooie ruïnes van Kourion en de schilderachtige baai Petra tou Romiou (“rots van de Byzantijn”), waar Afrodite zou zijn geboren uit het schuim van de zee.
  o/n Pafos
Vr 13 We bezoeken de Grieks-Romeinse stad Pafos met enkele schitterende huizen, een basiliek en een badhuis. Als het museum heropend is, is dat het middagprogramma.
  o/n Pafos
Za 14

We bezoeken het Troodos-gebergte in centraal-Cyprus, dat beroemd is om de Byzantijnse kerken, die staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

  o/n Pafos
Zo 15

We bekijken de Koninklijke Graven en akropolis, waar archeologen een theater bloot leggen. Ook bezoeken we Kouklia (de oudste nederzetting van Pafos; werelderfgoed). We hebben een rechtstreekse avondvlucht terug.

Paphos 20.45 uur – Amsterdam 00.15 uur

Inlezen?

Zie Livius' geïllustreerde geschiedenis van Cyprus.

Onderwijs kan ook leuk zijn en populairwetenschappelijke boeken kunnen spannend zijn als romans. Het is moeilijk een groep zo enthousiaste en getalenteerde mensen te vinden als de bende informatiejunkies van Livius.

Edith van den Berg