Byzantijnse zijde

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Cyprus 2018

In het voorjaar van 2018 organiseert V-Incentive voor Livius een reis naar Cyprus. Gelegen tussen het Midden-Oosten, Egypte, Anatolië en de Griekse wereld biedt dat eiland de hele geschiedenis van het Middellandse Zee-gebied in een notendop.

We hebben ervoor gekozen de reistijden tot een minimum te beperken om zoveel mogelijk tijd te hebben om cultuur op te snuiven. We kunnen zo driemaal vanuit het Griekse naar het Turkse deel gaan en vanuit Larnaka de oostelijke delen van het eiland te verkennen. Ook doordat we een rechtstreekse vlucht heen nemen en niet terugvliegen van de luchthaven waar we zijn geland, besparen we reistijd en winnen we kwaliteit.

Programma

Vr 13

Rechtstreekse middagvlucht

14:50 Amsterdam – 20:05 Larnaka

  o/n Larnaka
Za 14

We beginnen in Larnaka, met de ruïnes van het antieke Kition en de Byzantijnse kerk van de heilige Lazarus. Even verderop ligt de elfde-eeuwse Angeloktistoskerk (“de kerk door engelen gesticht”), met mooie Byzantijnse mozaïeken.

  o/n Larnaka
Zo 15 We brengen een bezoek aan het Turkse deel van Cyprus, waar we de ruïne bekijken van Enkomi, de hoofdstad van Alasya (zoals Cyprus in de Bronstijd heette). Even verderop liggen de Griekse stad Salamis, de koningsgraven bij die stad, en Famagusta, met enkele kerken uit de tijd van de Kruistochten. We reizen verder naar de hoofdstad van Cyprus, Nicosia.
  o/n Nicosia
Ma 16 We gaan voor de tweede keer naar Noord-Cyprus, waar we onder meer de ruïnes en kerken van het oude Kyrenia en Lapethos bezoeken.
  o/n Nicosia
Di 17 In Nicosia bezoeken we enkele musea, waaronder het prachtige Cyprus Museum met de grootste archeologische collectie van het eiland. In het noordelijk deel van de stad bezoeken we de kathedraal (H. Sofia). Daarna rijden we naar Limassol.
  o/n Limassol
Wo 18 We bezoeken het Troodos-gebergte in centraal-Cyprus, dat beroemd is om de Byzantijnse kerken, die staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. We bezoeken onder meer het Kykkos-klooster en het kerkje van Asinou.
  o/n Limassol
Do 19

Via Amathous en het Kruisvaarderskasteel Kolossi rijden we westwaarts, naar Pafos, en passeren de overweldigend mooie ruïnes van Kourion en de schilderachtige baai Petra tou Romiou (“rots van de Byzantijn”), waar Afrodite zou zijn geboren uit het schuim van de zee. 

  o/n Pafos
Vr 20

We hebben het mooiste voor het laatst bewaard: we bezoeken de Grieks-Romeinse stad Pafos met enkele schitterende huizen, een basiliek en een badhuis. Als het museum heropend is, is dat het middagprogramma.

  o/n Pafos
Za 21

We bekijken de Koninklijke Graven en akropolis, waar archeologen een theater bloot leggen. Ook bezoeken we Kouklia (de oudste nederzetting van Pafos; werelderfgoed). We hebben een rechtstreekse avondvlucht terug.

Paphos 20.45 uur – Amsterdam 00.15 uur (22 april)

Inlezen?

Zie Livius' geïllustreerde geschiedenis van Cyprus.

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer