Byzantijnse zijde
Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Cyprus 2017

In het voorjaar van 2017 organiseert V-Incentive voor Livius een besloten reis naar Cyprus. Gelegen tussen het Midden-Oosten, Egypte, Anatolië en de Griekse wereld biedt dat eiland de hele geschiedenis van het Middellandse Zee-gebied in een notendop.

We hebben ervoor gekozen de reistijden tot een minimum te beperken om zoveel mogelijk tijd te hebben om cultuur op te snuiven. We zullen bijvoorbeeld tweemaal vanuit het Griekse naar het Turkse deel gaan en we vermijden het toeristische Limassol om vanuit Larnaka de oostelijke delen van het eiland te verkennen. Ook doordat we een rechtstreekse vlucht konden nemen en niet hoeven vertrekken van de luchthaven waar we zijn aangekomen, besparen we reistijd.

Deze reis is exclusief voor de Vrienden van Livius.

Zo 16 april Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Larnaka (HV 5313)
Vertrek Amsterdam:    14.10 uur
Aankomst Larnaka:     19.20 uur
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Ma 17 april We beginnen heel rustig met een bezoek aan deelfde-eeuwse Angeloktistoskerk (“de kerk door engelen gesticht”), met mooie Byzantijnse mozaïeken. Ook staat voor deze dag een bezoek aan de ruïnes van de antieke stad Kition op het programma, samen met het kleine archeologische museum.
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Di 18 april Vandaag gaan we voor de eerste keer de grens over naar het Turkse deel van Cyprus. We bezoeken de Myceense ruïne van Enkomi, de hoofdstad van Alasya (zoals Cyprus in de Bronstijd heette). Een verderop ligt Famagusta, vlakbij het antieke Salamis, met een fraaie historisch stadscentrum en een beroemde kathedraal. Salamis is een van de drie grote opgravingen in Cyprus.
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Wo 19 april Na een bezoek aan de St. Lazarus-kerk en het bijbehorende Byzantijnse museum laten we Larnaka achter ons en gaan we naar de verdeelde hoofdstad van Cyprus, Nicosia. Hier bezoeken we het Cyprus Museum (de grootste archeologische collectie). Voor de tweede keer gaan we de grens over, nu om de St.Sofia-kathedraal te bekijken.
  Troodos, hotel Casale Panayiotis****
Do 20 april We zijn nu in het Troodos-gebergte in centraal-Cyprus, dat beroemd is om de Byzantijnse kerken, die staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook bezoeken we het Kykkos-klooster en lunchen we in een traditioneel Cypriotisch dorp.
  Troodos, hotel Casale Panayiotis****
Vr 21 april We gaan naar de zuidkust en bezoeken de omgeving van Limassol, waar we het Kruisvaarderskasteel Kolossi bekijken, ooit een bolwerk van de Johannieters. Iets verder langs de kust ligt het antieke Kourion, de tweede grote opgraving van deze reis. Nog wat verder ligt de schilderachtige baai Petra tou Romiou (“rots van de Byzantijn”).
  Pafos, Amphora hotel & suites****
Za 22 april We zijn nu in Pafos, de plek waar Afrodite uit het schuim van de zee zou zijn geboren. Op de eerste ochtend bezoeken we het Museum van de Myceense Kolonisatie en brengen we een facultatief bezoek aan de Myceense nederzetting Maa Palaiokastro. (Het kan zijn dat het vervoer per taxi’s plaatsvindt.) De middag is vrij.
  Pafos, Amphora hotel & suites****
Zo 23 april We hebben het lekkerste voor het laatst bewaard: de derde en mooiste grote opgraving, Pafos, plus een bezoek aan het Historisch en Cultureel Centrum en enkele koninklijke graven.
  Pafos, Amphora hotel & suites****
Ma 24 april

Rond een uur of negen rijden we weg uit het hotel, richting luchthaven. We hebben een rechtstreekse vlucht terug (HV 5518)
Vertrek Pafos:                   11.45 uur
Aankomst Amsterdam:      15.15 uur

Inlezen? Zie Livius' geïllustreerde geschiedenis van Cyprus.

Informatie opvragen voor deze reis

Om informatie op te vragen over deze reis kunt u onderstaand formulier invullen of contact opnemen. U krijgt dan een brief met informatie en officieel inschrijfformulier toegestuurd.

Een emailadres is niet verplicht, maar u ontvangt dan ook geen bevestigingsmail.

Let op! Na het versturen van dit formulier krijgt u per email een bevestiging van ontvangst. Mocht deze bevestiging uitblijven, neem dan even langs de reguliere kanalen contact met ons op. Als u na een week nog niets heeft ontvangen kunt u ook bellen naar 0224-213111. Dank u wel.

De enthousiaste en boeiende cursussen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat ik inmiddels zeven meter boeken over de klassieke oudheid heb gelezen.

Jan van Vliet