Byzantijnse zijde

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Cyprus 2017

In het voorjaar van 2017 organiseert V-Incentive voor Livius een besloten reis naar Cyprus. Gelegen tussen het Midden-Oosten, Egypte, Anatolië en de Griekse wereld biedt dat eiland de hele geschiedenis van het Middellandse Zee-gebied in een notendop.

We hebben ervoor gekozen de reistijden tot een minimum te beperken om zoveel mogelijk tijd te hebben om cultuur op te snuiven. We zullen bijvoorbeeld tweemaal vanuit het Griekse naar het Turkse deel gaan en we vermijden het toeristische Limassol om vanuit Larnaka de oostelijke delen van het eiland te verkennen. Ook doordat we een rechtstreekse vlucht konden nemen en niet hoeven vertrekken van de luchthaven waar we zijn aangekomen, besparen we reistijd.

Deze reis is exclusief voor de Vrienden van Livius.

Zo 16 april Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Larnaka (HV 5313)
Vertrek Amsterdam:    14.10 uur
Aankomst Larnaka:     19.20 uur
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Ma 17 april We beginnen heel rustig met een bezoek aan deelfde-eeuwse Angeloktistoskerk (“de kerk door engelen gesticht”), met mooie Byzantijnse mozaïeken. Ook staat voor deze dag een bezoek aan de ruïnes van de antieke stad Kition op het programma, samen met het kleine archeologische museum.
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Di 18 april Vandaag gaan we voor de eerste keer de grens over naar het Turkse deel van Cyprus. We bezoeken de Myceense ruïne van Enkomi, de hoofdstad van Alasya (zoals Cyprus in de Bronstijd heette). Een verderop ligt Famagusta, vlakbij het antieke Salamis, met een fraaie historisch stadscentrum en een beroemde kathedraal. Salamis is een van de drie grote opgravingen in Cyprus.
  Larnaka Golden Bay Hotel****
Wo 19 april Na een bezoek aan de St. Lazarus-kerk en het bijbehorende Byzantijnse museum laten we Larnaka achter ons en gaan we naar de verdeelde hoofdstad van Cyprus, Nicosia. Hier bezoeken we het Cyprus Museum (de grootste archeologische collectie). Voor de tweede keer gaan we de grens over, nu om de St.Sofia-kathedraal te bekijken.
  Troodos, hotel Casale Panayiotis****
Do 20 april We zijn nu in het Troodos-gebergte in centraal-Cyprus, dat beroemd is om de Byzantijnse kerken, die staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook bezoeken we het Kykkos-klooster en lunchen we in een traditioneel Cypriotisch dorp.
  Troodos, hotel Casale Panayiotis****
Vr 21 april

We gaan naar het westen en bezoeken de Myceense nederzetting Maa Palaiokastro, waar de Griekse kolonisatie van Cyprus wordt getoond. Ook bezoeken we de koninklijke graven van Pafos.

  Pafos, Amphora hotel & suites****
Za 22 april We zijn nu in Pafos. Er zijn twee steden met die naam. We bekijken de diverse archeologische resten van de Hellenistisch-Romeinse stad, de tweede grote opgraving van deze reis, en gaan ook naar de wat oudere stad, die iets verderop ligt.
  Pafos, Amphora hotel & suites****
Zo 23 april

We hebben het lekkerste voor het laatst bewaard: de derde en mooiste grote opgraving, Kourion. Even verderop ligt het Kruisvaarderskasteel Kolossi, ooit een bolwerk van de Johannieters, en op de terugreis bekijken we de schilderachtige baai Petra tou Romiou (“rots van de Byzantijn”), waar Afrodite zou zijn geboren uit het schuim van de zee.

  Pafos, Amphora hotel & suites****
Ma 24 april

Rond een uur of negen rijden we weg uit het hotel, richting luchthaven. We hebben een rechtstreekse vlucht terug (HV 5518)
Vertrek Pafos:                   11.45 uur
Aankomst Amsterdam:      15.15 uur

Inlezen? Zie Livius' geïllustreerde geschiedenis van Cyprus.

Het is altijd een feest om te komen luisteren en je verlaat de zaal altijd met een vooroordeel minder.

S. van der Aa