Het begin van Caesars "Gallische Oorlog"

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Caesar in Gallië

Tussen 58 en 50 v.Chr. onderwierp Julius Caesar de stammen ten noorden van de Alpen. Veel van de slagvelden en de belegerde forten zijn geïdentificeerd. In een ruime week reizen we daar langs. We trekken dwars door Frankrijk en verzuimen uiteraard niet te kijken naar de middeleeuwse kathedralen die we ook passeren. Het belooft een ontspannen reis te worden.

Wo 5 Vertrek in Amsterdam. We beginnen de reis met het Keltisch fort Titelberg, dat niet ver van Luxemburg ligt, en nemen een kijkje bij de opgraving van het Romeinse fort te Hermeskeil, dat lijkt te zijn gebouwd tijdens de laatste jaren van Caesars verblijf in Gallië (indien mogelijk).
  o/n omgeving Saarbrücken
Do 6 We rijden langs het slagveld bij Colmar, waar Caesar een groep Germanen versloeg, en bezoeken Colmar (o/a Isenheimer Altaar).
  o/n Besançon
Vr 7 Na een bezoek aan het Gallische fort van Bibracte, waar Caesar een van zijn eerste overwinningen boekte, gaan we naar Lyon.
  o/n Lyon
Za 8 We bezoeken in de ochtend het archeologische museum van Lyon; de middag is vrij.
  o/n Lyon
Zo 9 In de ochtend bezoeken we de Romeinse resten van Vienne en in de middag bekijken we Gregovia, waar de Galliërs Caesar versloegen.
  o/n Clermont-Ferrand
Ma 10 Via Bourges, een ooit door Caesar belegerde stad (waar weinig van herkenbaar is), rijden we door naar Vézelay, met een mooie middeleeuwse kerk, waar de pelgrimsroutes van Europa begonnen.
  o/n Vézelay
Di 11 In de ochtend bezoeken we Alesia, het laatste fort waar de Galliërs stand hielden tegen de Romeinen; later gaan we naar de Keltische nederzetting te Vix, om 's avonds aan te komen in Reims.
  o/n Reims
Wo 12 Reims heeft een mooi archeologisch museum en een beroemde kathedraal, waar de Franse koningen werden gekroond. De middag is vrij.
  o/n Reims
Do 13 De laatste dag voert ons langs de slagvelden aan de Aisne en de Selle, waar Caesar de Belgische stammen versloeg, en het heuvelfort bij Thuin. Als er tijd is, bezoeken we nog een heuvelfort bij Maastricht.

Ik heb gymnasium gedaan en ik meende dat ik het allemaal wel wist, maar gek genoeg ontdekte ik pas jaren later, tijdens een Liviuscursus, hoe vooringenomen mijn middelbare school-kennis was. De reizen die daarop volgden, waren een echte eye opener.

Diederik de Graaf