Hellenistische grafstèle uit Sandanski

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Bulgarije

Namens Livius organiseert V-Incentive in september 2014 een reis langs de Beneden-Donau en de westkust van de Zwarte Zee. Bulgarije dus. Daarbij zullen centraal staan:

  • De Thracische cultuur: grafheuvels en prachtige kunstvoorwerpen in musea.
  • De Griekse steden aan de Zwarte Zee-kust.
  • De Romeinse limes-forten langs de Donau.
  • De Byzantijnse erfenis: oude kloosters en kerken.

Het programma:

Di 2 sept

Naar Sofia
10.20 vertrek vanaf Schiphol
14.00 Aankomst in Sofia; transfer naar hotel

  o/n Sofia, Hotel Budapest***
Wo 3 sept Sofia
Vandaag verkennen we te voet de stad. We bekijken de ruïnes van het Romeinse Serdica, de Sveta Nedelya-kerk, de Boyana-kerk, de Alexander Nevski-kathedraal, de Rotumda-kerk, het Historische en het Archeologische Museum en de kerk van Sveta Sofia.
  o/n Sofia, Hotel Budapest***
Do 4 sept Sofia - Veliko Tarnovo (370 km)
We vertrekken naar het oosten. In Vratsa bezoeken we het museum en onderweg bezoeken we het Trojan-klooster, het op twee na grootste van Bulgarije, met prachtige fresco's van Zahari Zograf.
  o/n Veliko Tarnovo, Hotel Gurko***
Vr 5 sept Veliko Tarnovo, Arbanassi (30 km)
In de ochtend bezichtigen we Veliko Turnovo, in de middag Arbanassi. We bezoeken het archeologisch museum en enkele zeer oude kerken.
  o/n Veliko Tarnovo, Hotel Gurko***
Za 6 sept Veliko Tarnovo - Ruse (270 km)
Via de ruïnes van de Romeinse stad Nikopolis ad Istrum rijden we naar Svisthov aan de Donau: ooit de basis van een Romeins legioen. Na de bezichtinging volgen we de Donau oostwaarts en overnachten we in de rivierhavenstad Ruse.
  o/n Ruse, Anna Palace***
Zo 7 sept Ruse - Varna (300 km)
Langs de Donau rijden we naar Varna aan de Zwarte Zee. We stoppen in Silistra en Isperih. We bezoeken de Thracische graven Sveshtari, de bekendste van de meer dan honderd grafheuvels in deze regio. In Silistra bezichtigen we de overblijfselen van het Romeinse limes-fort Durostorum.
  o/n Varna, Hotel Divesta****
Ma 8 sept Roemenië (280 km)
Ons reisdoel vandaag is Adamclisi, net aan de andere kant van de Roemeense grens. Hier is het monument dat de Romeinen oprichtten na de verovering van Dacië, de Tropaeum Traiani. Of het museum open is, is momenteel niet zeker.
  o/n Varna, Hotel Divesta****
Di 9 sept Varna - Nessebar - Burgas (140 km)
In de ochtend bezichtigen we Varna. Op het programma staan de kathedraal, het archeologisch museum en de Romeinse thermen. Voordat we in Burgas aan komen, bezoeken we nog Nessebar, het oud-Griekse Messembria.
  o/n Burgas, Hotel Aqua***
Wo 10 sept Burgas - Stara Zagora (200 km)
Onze eerste bestemming vandaag is Sozopol, een van de oudste plaatsjes in Bulgarije. Voor we onze overnachtingsplaats Stara Zagora bereiken, bezichtigen we nog de archeologische site Karanovo bij Nova Zagora.
  o/n Stara Zagora, Hotel Merian****
Do 11 sept Stara Zagora - Kazanlak - Plovdiv (160 km)
De morgen besteden we in Stara Zagora, waar we het Romeinse forum bekijken. In de middag bezoeken we de Thracische graven (Unesco-werelderfgoed) bij Kazanlak. De grafschat zelf is ter bescherming gesloten voor het publiek, maar er werd een perfecte replica gemaakt, op wandelafstand van het oorspronkelijke graf.
  o/n Plovdiv, Park Hotel***
Vr 12 sept

Plovdiv - Bachkovo - Plovdiv (60 km)

In de ochtend bezoeken we de oude stad van Plovdiv, met haar steile kasseienstraten, het Romeinse stadium en de kerken van Sveti Konstantin en Elena. Het Romeinse theater is een van de hoogtepunten van de klassieke archeologie. Zo’n dertig kilometer zuidelijker ligt het Bachkovo klooster, het grootste van Bulgarije.

  o/n Plovdiv, Park Hotel***
Za 13 sept Plovdiv - Rila - Sofia (150 km)
We bezoeken het Rila-klooster, één van de fraaiste van Bulgarije en - alweer - werelderfgoed voor we naar Sofia terugkeren.
  o/n Sofia, Hotel Budapest***
Zo 14 sept Naar Amsterdam
07.30 vertrek vanuit  Sofia
09.20 aankomst op Schiphol

Al vele jaren ga ik met plezier naar de cursussen van Livius en al heel lang reis ik met Livius naar vele landen. Het heeft mijn leven verrijkt. Mijn blik op verleden, heden en toekomst worden steeds opnieuw gevoed. Een reden om ieder seizoen opnieuw cursussen te bezoeken!

Gerrie Hofmeijer