Zvarnots

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Note bene: voor deze reis zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Armenië

In oktober 2018 bestaat Yerevan, de prettige hoofdstad van Armenië, 2800 jaar. Nu is dat ook maar een cijfer, maar het zegt iets over de ouderdom van het land. In het najaar van 2018 maakt Livius een reis naar Armenië. Die zal beginnen en eindigen in Yerevan en verder bestaan uit een tour langs langs verschillende antieke nederzettingen - denk aan het oeroude koninkrijk Urartu - en middeleeuwse kloosters, waarvan er nogal wat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staan. Dagelijks zullen we het mooiste natuurschoon zien en verder is er altijd het uitzicht op de ergens in het zuiden of westen gelegen prachtige berg Ararat.

Deze reis is vol. Wie belangstelling heeft, kan mee met de volgende reis.

Vrij 5 Vlucht naar Yerevan
  o/n Yerevan
Za 6 Het moderne deel van de stad Yerevan (met sovjetarchitectuur die in zijn soort niet lelijk is), inclusief het historisch museum en het museum van de Armeense schrijfcultuur 
  o/n Yerevan
Zon 7 De ruïnes van de Urartese nederzettingen Erebuni en Karmir Blur met het bijbehorende museum, en het herdenkingsteken voor de Armeense Genocide. We verlaten de stad voor een bezoek aan Zvartnots en Ejmiatsin, het oude en het huidige spirituele centrum van de Armeense kerk.
  o/n Yerevan
Ma 8 De antieke kerkruïnes van Dvin; de resten van de hellenistische stad Artaxata en de kloosters van Khor Virap en Noravank
  o/n Goris
Di 9 De rotswoningen van Khndzoresk en het klooster van Tatev, en het megalitische complex Karahunj dat gemakshalve "Stonehenge" wordt genoemd maar in feite veel ouder is
  o/n Eghegnadzor
Wo 10 Selim-karavanserail, het grafveld van Noratus, Bronstijdnederzetting van Ltchashen, Sevanavank (indien mogelijk)
  o/n Dilijan
Do 11 We bezoeken de twee kloosters van Haghpat en Sanahin (beide UNESCO werelderfgoed) en het stadje Gyumri, dat is gebouwd uit oranje en zwarte stenen.
  o/n Gyumri
Vr 12 We bekijken Ani, dat is gelegen in het no man's land tussen Armenië Turkije, de kathedraal van Talin en het Aruch-kloostercomplex.
  o/n Yerevan
Za 13 De Romeinse tempel te Garni (met een grappig mozaiek), het klooster van Geghard (werelderfgoed), het spirituele centrum van Armenia Ejmiatsin (werelderfgoed) en zijn voorganger Zvarnots (ook al werelderfgoed). In de avond: het feest van het 2800-jarig bestaan van Yerevan.
  o/n Yerevan
Zo 14 Vrije ochtend; vlucht naar Nederland

De enthousiaste en boeiende cursussen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat ik inmiddels zeven meter boeken over de klassieke oudheid heb gelezen.

Jan van Vliet