Sagalassos, uit het nymphaeum

Welkom bij Livius

Livius is vermoedelijk het bekendst van de cursussen over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar de medewerkers zijn ook actief in de journalistiek, op het internet en als reisleiders. Deze activiteiten hebben met elkaar gemeen dat wetenschappelijke informatie zo goed en aantrekkelijk mogelijk wordt overgedragen aan een zo breed mogelijk publiek. Meer informatie leest u hier of in onze brochure.

 • Maria die zoude

  Eén van de trucjes die ik nog wel eens tijdens mijn cursussen toepas, is mijn cursisten te vragen de tekst van het kerstliedje Maria die zoude naar Bethlehem gaan uit het hoofd op te schrijven. Meestal is de zaal binnen een seconde of dertig aan het zingen en staan er een kwartier of wat later minstens drie volledige coupletten op de flip-over. Ik gebruik dit didactische foefje om mensen duidelijk te maken hoe goed teksten onthouden kunnen worden als je ze op muziek zet. Ook niet-kerkse cursisten zonder (klein)kinderen slagen er doorgaans bijzonder goed in om de tekst van dit kerstlied uit hun geheugen op te diepen. Meestal komen ze met een tekst die zeer sterk lijkt op deze:

  Klik om verder te lezen

 • Kleine filosofie van de contra-kennis

  Alweer een hele tijd geleden blogde ik over mijn artikel in Kleio, waarin ik het begrip contra-kennis introduceerde. Dat artikel ging over de kruistochten, meer speciaal: over de samenwerking tussen christenen en moslims tijdens de kruistochten, en het gebruik dat er van de geschiedenis van de kruistochten wordt gemaakt door verschillende kampen in het moderne politieke spectrum. Ik noemde daarbij de evolutieleer en de klimaatsverbetering als voorbeelden van vakgebieden waar ook contra-kennis rondwaart. In een andere post noemde ik de door het westen overgenomen kennis van de Arabieren als een laatste voorbeeld. In de eerste post probeerde ik een definitie te geven van wat contra-kennis was.

  Klik om verder te lezen

 • Hoe Mozes in een vrijheidsbeeld veranderde

  Eind 2014 wordt Exodus van Ridley Scott verwacht en met Gods and Kings van Ang Lee lijkt er nóg een blockbuster over Mozes in de maak te zijn. Wat zal Hollywood deze keer doen met de legendarische Rode Zee-wandelaar? Een recente boektitel claimt dat hij niets meer of minder is dan America’s Prophet. De auteur, Bruce Feiler, ziet de hand van Mozes overal: van de Founding Fathers, die in 1776 op het zegel van hun nieuwe staat lieten afbeelden hoe het Egyptische leger in zee verdronk, tot verwijzingen naar het bijbelboek Exodus in slavenliederen als Go down, Moses en in toespraken van Martin Luther King, Clinton en Obama. In Feilers ronkende retoriek heeft Mozes’ verhaal “Amerika gemaakt tot wat het is. Hij is de voorvechter van de onderdrukten; hij is de oorspronkelijke voorstander van vrijheid en recht voor iedereen.”

  Getagged: Mozes

  Klik om verder te lezen

 • Lidwoord

  Niemand minder dan markies Jose María Escrivá de Balaguer y Albas heeft ooit de stelling verdedigd dat Jezus bij leven nooit met vrouwen sprak en aldus een navolgenswaardig voorbeeld had gegeven voor vrome christenen (M, niet V). Dat Jezus op bijna iedere pagina van het evangelie wel een paar woorden wisselt met een vrouw, is de – inmiddels heilig verklaarde – markies kennelijk nooit opgevallen.

  Getagged: Bijbel

  Klik om verder te lezen

 • Het Midden-Oosten

  Livius biedt een cursus aan over de geschiedenis van het Midden-Oosten. Gisteren was de eerste bijeenkomst in onze vestiging in Dronten, waar mijn collega Sigrid en ik aan een stuk of twintig deelnemers uitlegden hoe de antieke beschavingen van Egypte en Mesopotamië ontstonden en hoe de Assyriërs, Babyloniërs en Perzen de regio verenigden.

  Getagged: Midden-Oosten

  Klik om verder te lezen

Bekijk het volledige nieuwsoverzicht.

De lezingen en cursussen van Livius-onderwijs bieden mij de mogelijkheid uitgebreid kennis te nemen van onderwerpen die mij wel bekend zijn, maar waarin ik mij niet in eerste instantie op eigen initiatief heb verdiept.  Het volgen ervan zet nu aan tot verdere studie. Ook de studiereizen van Livius-onderwijs dienen dat doel.

Kees Tol