Oorkonde van een burgerrechtsverlening

Welkom bij Livius

Livius is vermoedelijk het bekendst van de cursussen over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar de medewerkers zijn ook actief in de journalistiek, op het internet en als reisleiders. Deze activiteiten hebben met elkaar gemeen dat wetenschappelijke informatie zo goed en aantrekkelijk mogelijk wordt overgedragen aan een zo breed mogelijk publiek. Meer informatie leest u hier of in onze brochure.

 • Romeins Velsen

  Livius-docent Arjen Bosman behoeft geen introductie: al jaren verzorgt hij cursussen over de archeologie van het Romeinse Rijk en de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Ook geeft hij cursussen krijgsgeschiedenis. Binnenkort verzorgt hij een lezingendag in Hoorn over de archeologie van Noord-Holland in de Romeinse tijd.

  Getagged: Velsen, Arjen Bosman

  Klik om verder te lezen

 • Heling

  VU-Assyrioloog Rients de Boer pleitte onlangs in De Volkskrant voor het bestuderen van door IS geroofd erfgoed. Het is nogal schokkend een vakbroeder zoiets te horen beweren. Bestudering van geroofd erfgoed geldt namelijk als een 'besmette' activiteit. Ik citeer de ethische code van de Nederlandse Vereniging van Archeologen:

  Klik om verder te lezen

 • Keuzes in de Nieuwsbrief

  De Livius Nieuwsbrief is bijna tien jaar oud. Misschien is het zinvol eens te verantwoorden welke keuzes in het nieuws ik in de loop der tijd ben gaan maken. Iedere redacteur brengt immers altijd selecties aan en je kunt daar het beste eerlijk en open over zijn.

  Getagged: Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • Hulspas' nieuwe boek

  Opmerking vooraf: ik ken Marcel Hulspas persoonlijk en in de aanloop van het schrijven van zijn nieuwe boek Mohammed en het ontstaan van de islam hebben we met enige regelmaat gecorrespondeerd. Het zal u dus niet verbazen dat ik een drukproef van zijn boek gelezen heb.

  Getagged: Koran, Marcel Hulspas

  Klik om verder te lezen

 • Hoe oud is de Koran?

  Koranblad uit SanaaEind jaren zeventig schreef de Amerikaanse historicus John Wansborough het boek ‘Quranic Studies’, waarin hij betoogde dat de koran in de vorm zoals we die nu kennen, samengesteld was in de negende eeuw, ruim twee eeuwen na de dood van Mohammed. De vroege islam zou dus nog geen koran of in ieder geval geen koran hebben gehad die af was. Zijn boek heeft geleid tot nogal wat navolging, voornamelijk vanwege de nieuwe methoden die hij toepaste op de koran: methoden die gangbaar waren in het onderzoek naar de geschiedenis van antieke teksten en theologische gereedschappen om de betekenis en functie van religieuze teksten te achterhalen. Die methoden worden nog steeds toegepast en uitgedragen door wetenschappers als een nieuwe en vruchtbare weg van koranonderzoek, ook nu we weten dat Wansboroughs datering onjuist is.

  Getagged: Koran, Islam

  Klik om verder te lezen

Bekijk het volledige nieuwsoverzicht.

De cursussen zijn boeiend en van hoog niveau. De informatie wordt op begrijpelijke en aanschouwelijke manier overgebracht door enthousiaste docenten, die het het gewoonweg leuk vinden om mensen met hun enorme kennis wijzer te maken. En dat stralen ze dan ook volop uit. Humor ontbreekt zeker niet tijdens de gezellige en informele cursusavonden. De klassieke Oudheid blijkt allesbehalve droge kost!

Karin van Zonneveld