Kruisvaarderskasteel Kerak

Welkom bij Livius

Livius is vermoedelijk het bekendst van de cursussen over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar de medewerkers zijn ook actief in de journalistiek, op het internet en als reisleiders. Deze activiteiten hebben met elkaar gemeen dat wetenschappelijke informatie zo goed en aantrekkelijk mogelijk wordt overgedragen aan een zo breed mogelijk publiek. Meer informatie leest u hier of in onze brochure.

 • Archeoloog in Soedan (4)

  Bij archeologie denkt men vaak aan geleerd doende mensen die met oeverloos geduld bodemschatten schoon kwasten. Iemand die in Nederland wel eens een opgraving heeft bezocht zal wel genezen zijn van dit beeld en hebben gezien dat archeologie gepaard gaat met veel regen, modder, laarzen, grote schoppen, en graafmachines. Daarnaast zal deze persoon ook wel begrijpen dat de bodemschatten toch voor het merendeel bestaan uit nogal onooglijke stukjes aardewerk. Het beeld van projecten in verre landen is vaak nog iets exotischer. Men verwacht dat de bodemschatten spectaculairder zijn en dat we op een constante spanningsboog zitten van nieuwe ontdekkingen. Maar, helaas, ik kan u vertellen dat archeologische opgravingen in landen zoals Soedan een veel lager ‘Indiana Jones’ gehalte hebben dan veel mensen hopen. We vinden wel meer dingen, en vaak ook beter geconserveerd, en zelfs het kwastje komt wel eens tevoorschijn, maar het merendeel van het werk is monotoon, en het merendeel van de vondsten onooglijk.

  Getagged: Soedan, Nubie

  Klik om verder te lezen

 • Archeoloog in Soedan (3)

  We zijn nu ongeveer een week op locatie. Het inrichten van het huis gebeurt gestaag. We hebben nu een paar uur per dag elektriciteit en kunnen ook ongeveer een keer per dag onze watervoorraad aanvullen. Dit water is afkomstig uit een waterhoudend gesteente (aquifer) op grofweg twintig meter diepte. Het komt kraakhelder maar warm uit de grond. Hoewel het waarschijnlijk veilig is om te drinken nemen we geen risico’s en filteren we het. De temperatuur is wel fijn bij het wassen! Het toilet is zojuist afgebouwd, maar de douches zijn nog in aanbouw. De omstandigheden zijn niet optimaal, maar dat hoort eigenlijk wel bij dit soort projecten. Het vervelendste is wel dat het moeilijk communiceren is met het thuisfront.

  Klik om verder te lezen

 • Archeoloog in Soedan (2)

  We hebben nu een paar dagen reizen achter de rug. Vanaf Khartoum zijn we als konvooi van drie Landrovers de Nijl overgestoken naar Omdurman. Na de chaos die Omdurman heet,  zijn we dwars door de Libische woestijn overgestoken richting Kareima. Gelukkig is dat hele stuk nu geasfalteerd, wat de reis prima te doen maakte. Zeven jaar geleden was het niets dan woestijn en daardoor een stuk vervelender. We hadden vertraging opgelopen door enige administratieve rompslomp, zodat we wisten dat we niet voor zonsondergang Kawa zouden bereiken.

  Getagged: Nubie, Soedan

  Klik om verder te lezen

 • Archeoloog in Soedan (1)

  Eergisteren zat ik nog aan de ambachtelijke kruidkoek bij een gezellige Sinterklaasviering, nu zit ik alweer in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Knus winterweer heeft plaats gemaakt oor tropische warmte. Ik ben er een keer eerder geweest voor een project en wat ik me vooral herinner is dat het totale chaos was, maar dat uiteindelijk alles toch wel weer op z’n pootjes terecht kwam. Ik vond de mensen mooi, om te zien, maar vooral ook om hun uitnodigende vriendelijkheid. Naast wat eigenaardigheden, waar ik in een later stukje misschien wat meer over zal vertellen, was het ‘aangenaam rommelig’ te noemen.

  Klik om verder te lezen

 • Uitslag Nieuwsbrief-prijsvraag

  In de honderdste Livius Nieuwsbrief was een kleine prijsvraag. Hier zijn de antwoorden.

  Klik om verder te lezen

Bekijk het volledige nieuwsoverzicht.

De enthousiaste en boeiende cursussen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat ik inmiddels zeven meter boeken over de klassieke oudheid heb gelezen.

Jan van Vliet