Welkom bij Livius

Livius is vermoedelijk het bekendst van de cursussen over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar de medewerkers zijn ook actief in de journalistiek, op het internet en als reisleiders. Deze activiteiten hebben met elkaar gemeen dat wetenschappelijke informatie zo goed en aantrekkelijk mogelijk wordt overgedragen aan een zo breed mogelijk publiek. Meer informatie leest u hier of in onze brochure.

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Frits van der Meij

  Waarom word ik altijd zo vrolijk van de Livius Nieuwsbrief? Altijd als ik mijn computer ’s ochtends opstart, en ik lees de melding dat er een bericht is van Jona [Livius Nieuwsbrief], weet ik: mijn dag wordt goed. Verwachtingsvol ga ik lezen, en ik word niet teleurgesteld. Waar zit ’m dat in?

  Getagged: Livius Nieuwsbrief, Athenaeum - Polak & Van Gennep

  Klik om verder te lezen

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Wim Weijland

  Toen het Rijksmuseum van Oudheden twee jaar geleden in zwaar weer dreigde te raken naar aanleiding van een verbazingwekkend subsidie-advies van de Raad van Cultuur schreef Jona Lendering een forse steunbetuiging in NRC Handelsblad om klip en klaar uit te leggen "dat de oudheid er toe doet" en dat het RMO daar een bijdrage aan levert. Wij waren blij met de onderbouwing van zijn argumenten, zeker omdat hij als onafhankelijk denker én criticaster ook sceptisch over onze activiteiten kan zijn. Die toon en zijn stijl van formuleren in dat NRC-artikel is ook maandelijks in de Livius Nieuwsbrief terug te vinden. Dan doel ik niet op de maandelijks terugkerende zinsnedes over het maandelijks gesleep met mummies en De Onvermijdelijke, maar meer op de formuleringen over het doorprikken van mythes, het in enkele woorden fileren van historische onjuistheden en het aantonen van misinterpretaties. Dit wordt vaak een zin later gecombineerd door zijn oprechte vreugde over nieuwe vondsten, prachtpublicaties en onderzoeksresulaten te laten blijken, vaak ingeleid door de woorden "hier word ik heel blij van".  

  Getagged: Wim Weijland, Rijksmuseum van Oudheden, Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Theo Toebosch

  Een mens heeft zekerheden nodig in het leven; handvatten die hem grip bieden en waaraan hij zich kan optrekken. Kerkgenootschappen en politieke stromingen bieden die steeds minder. Daarom is het extra goed te weten dat er nog een baken bestaat als de Livius Nieuwsbrief van Jona Lendering. Iedere maand valt hij binnen in de elektronische brievenbus met een bloemlezing van (inter)nationaal oudheidkundig nieuws. Handig voor wie geen tijd heeft zelf het internet af te struinen en in een keer bij wil zijn als het om berichten uit en over de Antieke Wereld gaat.

  Getagged: Theo Toebosch, Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • Nasotheek

  Marmeren standbeelden uit de Oudheid zijn kwetsbaar. Zo’n stenen kolos hoeft maar om te vallen en er breekt iets af, en doorgaans zijn dat de uitstekende delen: de armen, benen, het hoofd. Van het gezicht lopen de neus en de kin de grootste kans beschadigd te raken.

  Getagged: Nasotheek, Museologie

  Klik om verder te lezen

 • Amin Maalouf

  Wie zich gaat verdiepen in de Kruistochten, zal vrijwel ogenblikkelijk stuiten op een Rainbow-pocket: “Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners”. De Kruistochten in Arabische kronieken, geschreven door de Libanese auteur Amin Maalouf. Bij het uitbreken van de Libanese burgeroorlog vestigde zich in Parijs, zodat al zijn boeken zijn geschreven in het Frans. Frankrijk heeft hem, om het eens wat archaïsch te zeggen, erkend als een van zijn eigen zonen: toen Claude Lévi-Strauss in 2009 overleed, werd diens zetel in de Académie Française doorgegeven aan Maalouf.

  Klik om verder te lezen

Bekijk het volledige nieuwsoverzicht.

De enthousiaste en boeiende cursussen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat ik inmiddels zeven meter boeken over de klassieke oudheid heb gelezen.

Jan van Vliet