Nibelungenmonument in Tulln (Oostenrijk)

Welkom bij Livius

Livius is vermoedelijk het bekendst van de cursussen over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar de medewerkers zijn ook actief in de journalistiek, op het internet en als reisleiders. Deze activiteiten hebben met elkaar gemeen dat wetenschappelijke informatie zo goed en aantrekkelijk mogelijk wordt overgedragen aan een zo breed mogelijk publiek. Meer informatie leest u hier of in onze brochure.

 • Archeoloog in Soedan (1)

  Eergisteren zat ik nog aan de ambachtelijke kruidkoek bij een gezellige Sinterklaasviering, nu zit ik alweer in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Knus winterweer heeft plaats gemaakt oor tropische warmte. Ik ben er een keer eerder geweest voor een project en wat ik me vooral herinner is dat het totale chaos was, maar dat uiteindelijk alles toch wel weer op z’n pootjes terecht kwam. Ik vond de mensen mooi, om te zien, maar vooral ook om hun uitnodigende vriendelijkheid. Naast wat eigenaardigheden, waar ik in een later stukje misschien wat meer over zal vertellen, was het ‘aangenaam rommelig’ te noemen.

  Klik om verder te lezen

 • Uitslag Nieuwsbrief-prijsvraag

  In de honderdste Livius Nieuwsbrief was een kleine prijsvraag. Hier zijn de antwoorden.

  Klik om verder te lezen

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Paul van der Heijden

  Voor wie Zahi Hawass nog niet kent: hij was de hoogste baas van Oudheden in Egypte. Hawass heeft veel goeds gedaan voor de Egyptologie, maar ging naast zijn schoenen lopen als zelfverklaard redder van het Egyptische erfgoed. Tot 2011 was ‘De onvermijdelijke Zahi Hawass’ een uiterst vermakelijke rubriek in de Livius Nieuwsbrief, waarbij een link naar de zoveelste dwaze uitspraak van Hawass met één enkele zin werd geplaatst in een verhelderende context.

  Getagged: Paul van der Heijden, Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Frits van der Meij

  Waarom word ik altijd zo vrolijk van de Livius Nieuwsbrief? Altijd als ik mijn computer ’s ochtends opstart, en ik lees de melding dat er een bericht is van Jona [Livius Nieuwsbrief], weet ik: mijn dag wordt goed. Verwachtingsvol ga ik lezen, en ik word niet teleurgesteld. Waar zit ’m dat in?

  Getagged: Livius Nieuwsbrief, Athenaeum - Polak & Van Gennep

  Klik om verder te lezen

 • 100x Livius Nieuwsbrief: Wim Weijland

  Toen het Rijksmuseum van Oudheden twee jaar geleden in zwaar weer dreigde te raken naar aanleiding van een verbazingwekkend subsidie-advies van de Raad van Cultuur schreef Jona Lendering een forse steunbetuiging in NRC Handelsblad om klip en klaar uit te leggen "dat de oudheid er toe doet" en dat het RMO daar een bijdrage aan levert. Wij waren blij met de onderbouwing van zijn argumenten, zeker omdat hij als onafhankelijk denker én criticaster ook sceptisch over onze activiteiten kan zijn. Die toon en zijn stijl van formuleren in dat NRC-artikel is ook maandelijks in de Livius Nieuwsbrief terug te vinden. Dan doel ik niet op de maandelijks terugkerende zinsnedes over het maandelijks gesleep met mummies en De Onvermijdelijke, maar meer op de formuleringen over het doorprikken van mythes, het in enkele woorden fileren van historische onjuistheden en het aantonen van misinterpretaties. Dit wordt vaak een zin later gecombineerd door zijn oprechte vreugde over nieuwe vondsten, prachtpublicaties en onderzoeksresulaten te laten blijken, vaak ingeleid door de woorden "hier word ik heel blij van".  

  Getagged: Wim Weijland, Rijksmuseum van Oudheden, Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

Bekijk het volledige nieuwsoverzicht.

De Livius Nieuwsbrief staat boordevol wetenswaardigheden, feiten en links naar andere webpagina's. Het is heel veel informatie maar ontzettend leerzaam!

Gerard de Wit