Het ereveld in Margraten

Arjen Bosman

Na een assistentschap bij de Universiteit van Amsterdam, was Arjen Bosman voor de Gemeente Velsen museumconservator, en later plaatsvervangend provinciaal archeoloog in Overijssel en Gelderland bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Hij was ook manager archeologie en specialist Romeinse tijd in enkele grote projecten in Limburg. Hij heeft lange tijd provinciaal Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent gedoceerd en als senior adviseur gewerkt bij The Missing Link in Woerden. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf Military Legacy waarin hij archeologie en krijgsgeschiedenis combineert.

Cursussen

Voor Livius verzorgt Arjen Bosman momenteel:

In het verleden verzorgde Arjen Bosman: Het ontstaan van Nederland; De Eerste Wereldoorlog; De Bronstijd; De IJzertijd; De Tweede Wereldoorlog; Romeinse bouwkunst; De Romeinen in de Lage Landen; Museumcursus Romeinen in Nederland; Nederland in de Prehistorie; De Politionele Acties; Vredesoperaties; De eerste archeologen.

Reizen

Arjen Bosman zal in 2014 een reis leiden langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Journalistiek

De publicatielijst van Arjen Bosman is hier te vinden. Hij is bereikbaar op 06-5065.3432.

Lezingen

  • Romeinse ringstenen
  • Romeinse spellen
  • Romeins aardewerk, economie en handel uitgelegd aan de hand van scherven.
  • De Romeinen in Velsen
  • Vestingbouw in Nederland
  • Levende geschiedenis en de herdenking van mei 1940
  • Tweede Wereldoorlog-archeologie
  • Het Nederlandse leger in de periode 1939-1940
  • Generaal Reynders versus generaal Winkelman, controverse in de legerleiding in 1940

Overige

Arjen Bosman won in 2010 de Geschiedenis Online aanmoedingsprijs voor www.leger1939-1940.nl en in 2011 de NKV-prijs voor De rand van het Rijk, dat hij publiceerde met Jona Lendering. Inmiddels is daarvan een Engelse vertaling verschenen.

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde