UNIFIL-monument, Tyrus (Libanon)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Vredesoperaties

Nederland heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende dekolonisatie wereldwijd in meer dan vijfentwintig landen met militaire middelen aan vredesmissies deelgenomen. Van Afghanistan tot en met Sudan zullen deze alle de revue passeren.

Er zijn zeer grote missies bij, maar ook veel nagenoeg onbekende waarbij een enkele militair slechts een paar maanden in touw is. Niet elke missie is even succesvol en sommige zijn zonder gevolgen gebleven. Velen hebben bij het uitvoeren van hun taak hun leven gegeven. Ook is, naar mate de tijd vorderde, het posttraumatisch stresssyndroom bij veel veteranen geconstateerd.

Vragen naar context, oorzaken en gevolgen zullen ruim aan de orde komen in deze cursus, die de laatste is in een reeks waarbij ook de cursussen over de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog horen, maar die vanzelfsprekend op zichzelf staat en zonder voorkennis kan worden gevolgd.

Docent Arjen Bosman is zelf Libanon-veteraan, dus kan deze cursus als geen ander presenteren vanuit eigen ervaring en via directe contacten met militairen die latere missies hebben meegemaakt.

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend¬†verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libi√ę...

Maria Kouijzer