Keizer Augustus (gem uit New York)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Suetonius

De Romeinse auteur Suetonius (c.71-c.135) was een veelzijdig en bereisd man. Hij is geboren in het huidige Algerije, diende als assistent van gouverneur Plinius in Bithynië, en vestigde zich in Ostia in Italië, en maakte tijdens de regering van Trajanus een duizelingwekkende carrière in overheidsdienst. Zo bekleedde hij prestigieuze ambten als a bybliothecisa studiis, en ab epistulis - wat wil zeggen dat hij achtereenvolgens verantwoordelijk was voor de bibliotheken van de stad, voor de informatie die aan de keizer werd doorgegeven, en minister van binnenlandse zaken.

Om politieke redenen werd hij door keizer Hadrianus ontslagen, waarna Suetonius begon aan een oeuvre dat opmerkelijke titels bevatte als het Scheldwoordenboek, de Levens van de Beroemde Prostituees en Fysieke Gebreken van de Man - boeken die helaas alle verloren zijn gegaan. Wat overbleef, en wat Suetonius tot een van de meest geliefde auteurs uit de Oudheid maakt, is de biografieëncollectie Keizers van Rome.

Deze leuke tekst zullen we in Nederlandse vertaling lezen. Suetonius citeert uit keizerlijke brieven en kent talloze triviale anekdotes, die hem wel eens het verwijt hebben opgeleverd dat hij in feite een soort roddeljournalist zou zijn. Helemaal terecht is dat niet, zoals tijdens deze collegereeks zal worden aangetoond, waarbij we zijn biografieën vergelijken met de verslagen van andere auteurs (bijvoorbeeld Tacitus en Cassius Dio), inscripties en munten.

1Caesar
2Augustus
3Tiberius, Caligula, Claudius, Nero
4Galba, Otho, Vitellius, Vespasianus, Titus, Domitianus

Literatuur

  • Suetonius, Keizers van Rome, vertaling Daan den Hengst (Amsterdam 1996, vele malen herdrukt) (zorg dat u de versie als "Athenaeum Pocket" koopt voor een euro of acht; anders krijgen we problemen met de bladzijdeaanduiding)

Wat ik leuk vind aan de boeken, de blogs en de cursussen is dat ik steeds iets aangewezen krijg dat ik zelf nooit zou hebben gezien, maar bijna altijd de moeite waard vond.

Nico de Ridder