Ketlisch aardewerk uit Manching

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Nubië

Hoe onbekend Nubië - zoals Soedan in de Oudheid heette - in Nederland is, blijkt wel uit het feit dat, toen in 1997 een expositie werd gehouden over de Zwarte Farao's in de Amsterdamse Nieuwe Kerk, die instelling er reclame meer maakte dat zij als eerste in ons land een tentoonstelling wijdde aan dit onderwerp. Dat het Haags Gemeentemuseum er ook al aandacht aan had besteed, was zelfs in museumland onbekend. Alle reden om er een cursus over te verzorgen. De Nubische cultuur verdient beter.

Nubië was, naast het Egyptische koninkrijk aan de Nijl, de andere belangrijke bloeiende beschaving aan de oevers van deze rivier. Door de eeuwen heen is er altijd interactie geweest tussen het land van de farao's en dit eigenzinnige volk op de grens tussen Afrika en Egypte. Lange tijd heeft Egypte Nubië overheerst en de rijke vruchten ervan geplukt: 'Nubië' betekent 'Goudland'. Later in de geschiedenis werden de rollen omgedraaid en zaten de zwarte farao's op de Horustroon.
In deze cursus kijken we naar de geschiedenis, kunst en godsdienst van deze beschaving in de schaduw van het Oude Egypte. Aan bod komen de ontwikkeling van deze beschaving van de prehistorische Kerma-cultuur tot de piramiden van Napata en Meroë, de hiërarchische structuur waarin koninginnen een zeer belangrijke rol speelden, de wonderlijke godenwereld van de Nubiërs en uiteraard de aard van de interactie met Egypte, die niet zelden tot wederzijdse beïnvloeding leidde.

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde