Ketlisch aardewerk uit Manching

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Nederland in de Prehistorie

Altijd al willen weten hoe ons land is ontstaan, wie de oudste bewoner was, welke dieren er rondliepen, hoe de eerste huizen eruit zagen, hoe de landbouw zich ontwikkelde, waar vuursteen vandaan kwam, of alles pais en vree was, of wie de baas was voordat de Romeinen kwamen? Arjen Bosman geeft u in de cursus over de prehistorie van Nederland, het tijdvak waarover we alleen informatie hebben uit veelal spectaculaire opgravingen, een antwoord op al deze vragen.

Na de cursus kan eventueel een bezoek worden gebracht aan verschillende musea, zoals aan de nieuwe afdeling nationale archeologie van het RMO en het prehistorische deel van Archeon, aan de vuursteengrotten van Rijckholt en het nieuwe museum in Tongeren, en aan het Hunnebeddencentrum in Borger en het Drents Museum in Assen. De data hiervoor worden tijdens de cursus vastgesteld.

De Steentijd
Trechterbekers, standvoetbekers, klokbekers en het ontstaan van de landbouw
De Bronstijd
De Hilversumcultuur, de Urnenveldcultuur
De IJzertijd
De Lage Landen aan de rand van de Keltische cultuur
De wereld van de terpen
De archeologie van Noord-Holland, Friesland en Groningen

Literatuur

De lezingen en cursussen van Livius-onderwijs bieden mij de mogelijkheid uitgebreid kennis te nemen van onderwerpen die mij wel bekend zijn, maar waarin ik mij niet in eerste instantie op eigen initiatief heb verdiept.  Het volgen ervan zet nu aan tot verdere studie. Ook de studiereizen van Livius-onderwijs dienen dat doel.

Kees Tol