Scène uit de Ilias (Heraclea Minoa)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Ken uw klassieken! De literatuur van Griekenland en Rome

De literatuur van het oude Griekenland en Rome geldt als het model waarop onze Europese literatuur is geënt. Die claim is overdreven. Niets in de antieke letteren wijst vooruit naar dé sleuteltekst van de westerse literatuur, de Quichot, en het is aannemelijk dat Shakespeare in de Oudheid zou zijn beschouwd als een prutser, die afbreuk deed aan zijn tragedies door er stukken komedie in te stoppen. Tegelijk valt niet te ontkennen dat latere auteurs hun teksten hebben gevormd naar antieke modellen. Zonder Homeros geen Stenen bruidsbed, zonder Cicero geen "I have a dream", zonder Vergilius geen Goddelijke komedie.

In deze cursus lezen we, in vertaling, enkele originelen. We kijken naar eerdere invloeden, analyseren de keuzes die de auteurs maakten, verkennen de genres die zo zijn ontstaan en blikken vooruit naar de wijze waarop latere generaties hebben geprobeerd de antieke modellen te volgen, te imiteren of te parodiëren. Naast de klassieke auteurs maken dus ook P.C. Hooft, Harry Mulisch en Levi Weemoedt hun opwachting.

1Wat zijn klassieken?
Homeros' Ilias
2Aischylos, De Perzen
Thoukydides, De Peloponnesische Oorlog
3Plato, Diverse fragmenten
Cicero, Voor Caelius
4Vergilius, Aeneïs
Livius, Geschiedenis sinds de stichting van de stad Rome

Ik heb gymnasium gedaan en ik meende dat ik het allemaal wel wist, maar gek genoeg ontdekte ik pas jaren later, tijdens een Liviuscursus, hoe vooringenomen mijn middelbare school-kennis was. De reizen die daarop volgden, waren een echte eye opener.

Diederik de Graaf