Romeinse oogstmachine (Museum Arlon)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Geschiedenis van de Sowjet-Unie

De Russische Revolutie leidde tot het ontstaan van  de USSR, de Unie van Sowjet Socialistische Republieken (CCCP), langs het systeem van Sowjets, zg. arbeiders- en/of soldatenraden. Binnen de USSR was Rusland verreweg de grootste en machtigste staat en werd alle overleg gedomineerd door de alomtegenwoordige Communistische Partij (CPSU).

Na de revolutionaire fase, geassocieerd met de namen van Lenin en Trotski, volgde onder Stalin de consolidatie. Intern werd door middel van terreur de industrialisering doorgezet, extern verwierf de Sowjet-Unie enig aanzien door de enorme opofferingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een periode van dooi én confrontatie met het Westen onder Chroestsjov leidde uiteindelijk tot de verstarring onder Brezjnev. De dissident Amalrik vroeg zich retorisch af of de staat het jaar 1984 wel zou halen. Desondanks waren er successen: de eerste kernfusie-experimenten en het begin van de exploratie van de kosmos staan op conto van Sowjet-geleerden.

De uiteindelijke ondergang is bekend: hoe Gorbatsjov probeerde het systeem te ontdooien en krachten losmaakte die hij niet meer kon bedwingen.

Het is altijd een feest om te komen luisteren en je verlaat de zaal altijd met een vooroordeel minder.

S. van der Aa