Elefantine

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Egyptische bouwkunst

Bouwwerken uit het oude Egypte spreken vaak tot de verbeelding. Duizenden jaren na hun oprichting staan pylonen, zuilengalerijen en obelisken nog steeds overeind. Niet voor niets werd gezegd: "De mens vreest de Tijd, maar de Tijd vreest de piramiden".

In deze reeks van vier colleges nemen we de bouwkunst uit Egypte onder de loep. We bestuderen uiteraard het ontstaan, de ontwikkeling en betekenis van verschillende architectonische elementen en stijlen. Maar daarnaast krijgt u ook inzicht in het bouwproces: van de steengroeven, basisbewerking en transport naar de logistiek en organisatie van de bouwplaats, en het oprichten van een bouwwerk van het aanleggen van de fundering tot het decoreren van architraven. We bezoeken arbeidersnederzettingen uit diverse perioden, ontmoeten oudegyptische architecten en restauratie-specialisten, verbazen ons over mislukte miljoenenprojecten en gedurfde nieuwe ontwerpen en maken en passant nog een wonder mee.

Daarnaast bekijken we de rol van grote bouwprojecten in de staatkunde, het verschil tussen eeuwigheidsbouw en utiliteitsbouw en de verschillende rituelen die zich rondom de bouwplaats afspeelden. Uiteenlopende theorieën over hoe de piramiden nu precies werden gebouwd, mogen niet ontbreken en passeren dan ook de revue. Tot slot besteden we ook aandacht aan de huidige omgang met gebouwde monumenten uit het Oude Egypte. Hoe ver kun je gaan met restauratie?

De enthousiaste en boeiende cursussen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat ik inmiddels zeven meter boeken over de klassieke oudheid heb gelezen.

Jan van Vliet