Jachtscène (Neues Museum, Berlijn)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Egypte. Het Middenrijk

Het Egyptische Middenrijk vormde een bloeiperiode in de Egyptische geschiedenis. Na een periode van interne onrust aan het einde van het derde millennium v.Chr. bracht farao Mentoehotep het land weer onder één regering. Uit deze periode stammen diverse piramides, tempels en bijzondere kunstvoorwerpen. Ook de oudste literaire werken uit Egypte zijn afkomstig uit het Middenrijk.

In deze cursus bekijken we de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van militaire activiteiten, religie, bouwkunst en kleinkunst. U hoort daarnaast over koningsmoord, een labyrint in de Fajoem, een mysterieus eiland bewoond door slangen, een Egyptisch middel tegen astma en waarom u vooral geen schoenmaker zou moeten worden.

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde