De tempel van Aton in Amarna

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Echnaton

Gedurende vele eeuwen was Thebe de hoofdstad van het Egyptische wereldrijk. Hier bloeiden de grote tempels van Amon en andere goden, en had de farao zijn zetel. Daar kwam abrupt verandering in toen farao Echnaton vertrok uit Thebe en een nieuwe hoofdstad stichtte, honderden kilometers van de oude hoofdstad vandaan. De tempels van de goden werden gesloten, en slechts een god werd vereerd: de Aton, de zonneschijf. Slechts zeventien jaar zou dit zonnerijk duren; na de dood van Echnaton werd het hof van de kindkoning Toetanchaton weer verplaatst naar Thebe.

Deze cursus bekijkt deze uitzonderlijke periode in meer detail. We kijken naar de religieuze en politieke achtergronden, naar de invloed van deze omwenteling op kunst en taal, en uiteraard naar de betekenis en gevolgen van deze periode voor het Egyptische rijk. Het bronnenmateriaal dat ter beschikking staat, laat vele vragen open. Is Echnaton werkelijk overgegaan op de eerste monotheistische godsdienst in het Nabije Oosten? Waar komt koningin Nefertiti eigenlijk vandaan en welke rol speelde zij? Wie zijn de ouders van Toetanchamon eigenlijk? Wie is er bijgezet in het mysterieuze 'graf 55', wie schreef de brief aan de Hettitische koning, is er een verband tussen de Grote Atonhymne en Psalm 104? In vier middagen krijgt u een genuanceerd beeld van een van de meest besproken tijdperken in het Oude Egypte.

Blijf bevlogen en enthousiast jullie kennis overdragen, want dat is een genoegen om mee te maken tijdens de Livius-reizen en -cursussen: waarbij de humor zeker niet vergeten wordt!!

Jeanna Iliohan