Monumentje voor de Libische gesneuvelden in El-Alamein

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De Tweede Wereldoorlog

Na de afgrijselijke geweldseruptie van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zou een rustige periode aanbreken. Het conflict was immers uitgevochten om "een einde te maken aan alle oorlogen". De wereld was op een mondiale schaal geconfronteerd geweest met een geïndustrialiseerde strijd, waarin mensenlevens niet leken te tellen. Daarnaast was de wereld organisatorisch op de schop gegaan: de gevestigde orde bleek minder gevestigd dan men had gedacht, koningen en keizers hadden hun troon verloren.

De overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog - Groot-Brittanni├ź, Frankrijk en Amerika - legden in het Verdrag van Versailles vast waar de schuld lag. Vooral Duitsland werd zwaar gestraft door verlies aan grondgebied, zware herstelbetalingen en het verbod op het bezit van een (lucht)vloot. Oostenrijk-Hongarije en Turkije werden opgedeeld. Door deze straffen werd de frustratie niet weggenomen en kon in Duitsland een door wraakgevoelens gevoed nationalisme opkomen. Dit, gekoppeld aan de economische crises van het Interbellum, vormde de opmaat tot hernieuwde strijd. De toenemende macht van het herstellende Duitsland maakte een steeds brutaler optreden mogelijk tegen de buurlanden. Tsjecho-Slowakije werd ingelijfd en Oostenrijk sloot zich aan.

De Tweede Wereldoorlog begon in september 1939, toen de Duitse aanval op Polen de Britten en Fransen te gortig werd. De strijd zou vervolgens over nog grotere delen van de aardbol worden gevoerd. In Europa wist Duitsland door een tactiek van een grondig voorbereide plotselinge overrompeling snel terrein te winnen. In het Verre Oosten deed Japan hetzelfde.

In deze periode zijn de massavernietigingswapens tot stand gekomen, culminerend in de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Daarnaast is in de periode 1939-1945 een onvoorstelbaar leed gedaan aan onder andere de Joden, Zigeuners, andersdenkenden, en andersgeaarden. Deze elementen bepalen vervolgens de naoorlogse jaren, die we gaan kennen als de Koude Oorlog.
.
De cursus de Tweede Wereldoorlog sluit naadloos aan op de cursus over de Eerste Wereldoorlog, maar is ook als aparte cursus te volgen. De cursus kan op verzoek worden uitgebreid met een bezoek aan het Verzetsmuseum en de Hollandse Schouwburg.

Het is altijd een feest om te komen luisteren en je verlaat de zaal altijd met een vooroordeel minder.

S. van der Aa