Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De Nederlandse Opstand

Filips II, de Inquisitie, Willem de Zwijger, de Beeldenstorm, de hertog van Alva, de Raad van Beroerten, het Smeekschrift, Egmont en Horne, de Geuzen, de slag bij Heiligerlee, "liever Turks dan paaps", het Wilhelmus, de Tiende Penning, de Watergeuzen, Den Briel, de martelaren van Gorkum, de Mokerhei, van Alkmaar de victorie, Leids Ontzet, de Spaanse furie, de Pacificatie van Gent, de alteratie van Amsterdam, Parma, de Unie van Atrecht en de Unie van Utrecht, het verraad van Rennenberg, de Acte van Verlatinghe, Balthasar Gerards, de val van Antwerpen, Leicester, Oldenbarnevelt...

Zelfs als u de details niet helemaal meer weet, zijn dit bekende namen en gebeurtenissen. Er is echter ook een ander verhaal te vertellen: een verhaal over de hervormingen van het Duitse Keizerrijk, over het centralisatiebeleid van moderne staten, over Spaanse "overstretch" in oorlogen tegen én de Turken én de Fransen én de Engelsen én de opstandelingen, over de Parijse Bloedbruiloft, over Franse en Engelse hulp aan de opstandelingen - kortom, het verhaal van de Nederlandse Opstand vanuit Europees perspectief, met tussen de bedrijven door het ontstaan van het kapitalisme.

Ik heb gymnasium gedaan en ik meende dat ik het allemaal wel wist, maar gek genoeg ontdekte ik pas jaren later, tijdens een Liviuscursus, hoe vooringenomen mijn middelbare school-kennis was. De reizen die daarop volgden, waren een echte eye opener.

Diederik de Graaf