Antiochië

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De Kruistochten

Elk jaar opnieuw eist wel een van de Arabische politieke leiders een westers excuus voor het onnoemelijke leed dat de moslims negen eeuwen geleden is aangedaan tijdens de Kruistochten. Omgekeerd wordt het woord “kruistocht” in het Westen positief gebruikt, zoals in de opmerking dat we “een kruistocht tegen de armoede” moeten organiseren. Dat deze interpretaties botsen, bleek wel toen president Bush opriep tot een “kruistocht tegen het terrorisme” en in één klap alle potentiële steun van Arabische staten verspeelde.

Wat destijds gebeurde, kan nog steeds actueel zijn. In deze cursus behandelen we de geschiedenis van de Kruistochten, een onderwerp dat niet alleen nog steeds tot de verbeelding spreekt, maar ook razend gecompliceerd is. Er zijn meer kruistochten in Europa gehouden dan in het Midden-Oosten, maar gezien de actualiteit besteden we aan die laatste groep wel de meeste aandacht.

We beginnen met de redenen die de Europeanen hadden om zo ver van huis op veroveringstocht te gaan. Daarnaast komt natuurlijk ook de uitstekende samenwerking aan bod tussen christenen en moslims, de bijna-bekering tot het christendom van de islamitische moordsekte van de Assassijnen, het kannibalisme van de christelijke ridders, de vaak onderbelichte rol van de Mongolen, Byzantijnen en Armeniërs en tot slot de bijna jaarlijkse kruistochten tegen medechristenen die niet eens ketters waren, maar brave onderdanen van de paus.

"De Kruistochten" wordt een cursus vol verrassingen.

Literatuur

  • Tijdens de cursus wordt tegen een kleine vergoeding een handout ter beschikking gesteld

De cursussen zijn boeiend en van hoog niveau. De informatie wordt op begrijpelijke en aanschouwelijke manier overgebracht door enthousiaste docenten, die het het gewoonweg leuk vinden om mensen met hun enorme kennis wijzer te maken. En dat stralen ze dan ook volop uit. Humor ontbreekt zeker niet tijdens de gezellige en informele cursusavonden. De klassieke Oudheid blijkt allesbehalve droge kost!

Karin van Zonneveld