Een kruisridder in actie (Rijksarchief)

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De graal

Het Verhaal van de Graal, rond 1190 aan het perkament toevertrouwd door Chrétien de Troyes, is een van de beroemdste teksten uit de Middeleeuwen. Het behoeft dan ook weinig introductie: de jonge Percival besluit ridder te worden maar is een boerenpummel die aan het hof van koning Arthur een modderfiguur slaat, maar zich de hoofse manieren langzaam eigen maakt. Helaas is hij, als hij bij toeval de Graalburcht bezoekt, nog niet geheel op de hoogte van de mores, en vergeet hij de juiste vragen te stellen. In de rest van het gedicht zullen hij en zijn hoofse tegenpool Gawein proberen de gemaakte fout te herstellen.

Het gedicht breekt af voor de ontknoping, en er zijn in de Middeleeuwen al verschillende vervolgen geschreven, die op belangrijke punten verschillen. We zullen ze op college behandelen, waar we ook zullen ingaan op vragen als: Wat is de Graal? Waar haalde Chrétien zijn materie vandaan? Zijn er Keltische of Arabische invloeden?

Verplichte literatuur:

  • Chrétien de Troyes, Het verhaal van de Graal (2006 Amsterdam)

De cursussen zijn boeiend en van hoog niveau. De informatie wordt op begrijpelijke en aanschouwelijke manier overgebracht door enthousiaste docenten, die het het gewoonweg leuk vinden om mensen met hun enorme kennis wijzer te maken. En dat stralen ze dan ook volop uit. Humor ontbreekt zeker niet tijdens de gezellige en informele cursusavonden. De klassieke Oudheid blijkt allesbehalve droge kost!

Karin van Zonneveld