Oude landkaart van het Romeinse Rijk

Uitslag Nieuwsbrief-prijsvraag

In de honderdste Livius Nieuwsbrief was een kleine prijsvraag. Hier zijn de antwoorden.

(1)

Een Egyptische huurling van Griekse afkomst is begraven met de prachtige naam “Wahibre is de horizon”. Waar is zijn sarcofaag?

Het goede antwoord is: het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. U leest er hier meer over.

Drie exemplaren van Henchmen of Ares. Warriors and Warfare in Ancient Greece, het onlangs bij Karwansaray verschenen boek van Livius-docent Josho Brouwers, zijn verstuurd naar mensen in Amsterdam, Leiden en Zwolle.

(2)

Een van de leerlingen van de pythagorese filosoof Apollonius van Tyana, Damis, speelt een rol in een Nederlandse roman. Welke roman is dat?

Het goede antwoord is: De dwaas van Palmyra van Jan van Aken. U leest er hier meer over.

Drie exemplaren van Simone Mooij’s vertaling van Philostratus’ Het leven van Apollonius van Tyana, onlangs verschenen in de Baskerville-reeks van Athenaeum – Polak & Van Gennep, zijn verstuurd naar mensen in Hilversum, Lendelede en Utrecht.

(3)

Er zijn in Nederland en België verschillende re-enactmentgroepen. Eén ervan is door de Vlaamse striptekenaar Ken Broeders vereeuwigd in een deel van zijn Apostata-reeks, maar welke groep is dat?

Het goede antwoord is Fectio. De website is daar.

Drie exemplaren van Jeroen Wijnendaeles Romeinen en barbaren. De ondergang van het Romeinse Rijk in het westen, onlangs verschenen bij het Davidsfonds, zijn verstuurd naar mensen in Amsterdam, Houten en Nijmegen.

Op de organisatie van die activiteiten valt niets aan te merken, maar dat is eigenlijk ook wat je verwacht. De kwaliteit van de inhoud spreekt niet altijd vanzelf, en bij Livius is die werkelijk uitstekend. Niet alleen krijg je heldere informatie, maar het wordt je ook duidelijk waarom iets waar is, en waarom soms ook niet. Voor mij heel waardevol.

Ypie Veenstra