Fragment van het Gilgamesh-epos uit Hattusa

Nieuws

Op deze pagina kunt u terecht voor het laatste nieuws van Livius. Ontvangt u ook graag nieuws per email? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 • Livius Nieuwsbrief | November 2016

  Dit is de 135de aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. De nieuwsbrief is gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl. Jona Lendering (redactie)

  Getagged: Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • Livius Nieuwsbrief | September 2016

  Dit is de 133e aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. De nieuwsbrief is gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

  Klik om verder te lezen

 • Autonecrologie

  Een obsceen grote beker en een goede fles champagne: dat is de prijs die ik kreeg van OBA Live, het TV-programma waarmee de Openbare Bibliotheek Amsterdam op SALTO 1 een bijdrage wil leveren aan het maatschappelijk debat. Ik werd in het zonnetje gezet om mijn “publicaties over het belang van het klassieke erfgoed” en mijn “strijd tegen de verschraling van onze cultuur”. De onderscheiding heet de Theodor, naar presentator Theodor Holman.

  Klik om verder te lezen

 • Romeins Velsen

  Livius-docent Arjen Bosman behoeft geen introductie: al jaren verzorgt hij cursussen over de archeologie van het Romeinse Rijk en de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Ook geeft hij cursussen krijgsgeschiedenis. Binnenkort verzorgt hij een lezingendag in Hoorn over de archeologie van Noord-Holland in de Romeinse tijd.

  Getagged: Velsen, Arjen Bosman

  Klik om verder te lezen

 • Heling

  VU-Assyrioloog Rients de Boer pleitte onlangs in De Volkskrant voor het bestuderen van door IS geroofd erfgoed. Het is nogal schokkend een vakbroeder zoiets te horen beweren. Bestudering van geroofd erfgoed geldt namelijk als een 'besmette' activiteit. Ik citeer de ethische code van de Nederlandse Vereniging van Archeologen:

  Klik om verder te lezen

 • Keuzes in de Nieuwsbrief

  De Livius Nieuwsbrief is bijna tien jaar oud. Misschien is het zinvol eens te verantwoorden welke keuzes in het nieuws ik in de loop der tijd ben gaan maken. Iedere redacteur brengt immers altijd selecties aan en je kunt daar het beste eerlijk en open over zijn.

  Getagged: Livius Nieuwsbrief

  Klik om verder te lezen

 • Hulspas' nieuwe boek

  Opmerking vooraf: ik ken Marcel Hulspas persoonlijk en in de aanloop van het schrijven van zijn nieuwe boek Mohammed en het ontstaan van de islam hebben we met enige regelmaat gecorrespondeerd. Het zal u dus niet verbazen dat ik een drukproef van zijn boek gelezen heb.

  Getagged: Koran, Marcel Hulspas

  Klik om verder te lezen

 • Hoe oud is de Koran?

  Koranblad uit SanaaEind jaren zeventig schreef de Amerikaanse historicus John Wansborough het boek ‘Quranic Studies’, waarin hij betoogde dat de koran in de vorm zoals we die nu kennen, samengesteld was in de negende eeuw, ruim twee eeuwen na de dood van Mohammed. De vroege islam zou dus nog geen koran of in ieder geval geen koran hebben gehad die af was. Zijn boek heeft geleid tot nogal wat navolging, voornamelijk vanwege de nieuwe methoden die hij toepaste op de koran: methoden die gangbaar waren in het onderzoek naar de geschiedenis van antieke teksten en theologische gereedschappen om de betekenis en functie van religieuze teksten te achterhalen. Die methoden worden nog steeds toegepast en uitgedragen door wetenschappers als een nieuwe en vruchtbare weg van koranonderzoek, ook nu we weten dat Wansboroughs datering onjuist is.

  Getagged: Koran, Islam

  Klik om verder te lezen

 • Een Melische dialoog in Brussel

  Thucydides (buste uit Welschbillig)Een ijzingwekkend hoofdstuk uit Thucydides’ geschiedenis van de Peloponnesische oorlog is de zogeheten Melische dialoog: het verslag van de onderhandelingen tussen de Atheners en de bewoners van het Cycladische eilandje Melos. De Meliërs hadden geprobeerd om neutraal te blijven in het conflict tussen Athene en Sparta. In 416 voor Christus werden ze door een machtige Atheense vloot voor een dodelijk simpele keuze gesteld: onderwerping of vernietiging (zie hier voor een vertaling en hier voor een nagespeelde versie).

  Getagged: Thucydides, Athene, Meliërdialoog, Klassieken

  Klik om verder te lezen

 • Lof van de schaamte

  De Griekse en Romeinse beschaving waren typische schaamteculturen, schreef E.R. Dodds in 1951, het christendom zette de toon voor een schuldcultuur. In een schaamtecultuur draait het handelen om eergevoel, reputatie en het beeld dat anderen van je hebben. In een schuldcultuur gaat het om geweten, om een verinnerlijkt besef van zondigheid en om het afleggen van persoonlijke verantwoording. Het onderscheid bleef dominant tot ver in de jaren negentig, toen ik het aan de universiteit moest leren.

  Klik om verder te lezen

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer