De Lycische kust

Een Sinterklaascadeau van de Livius Nieuwsbrief

Het is niet gebruikelijk de Livius-nieuwsbrief te gebruiken voor andere zaken dan het eigenlijke nieuws, maar ik heb vandaag iets te melden dat ik té leuk vind om niet met u te delen.

Een van de toegankelijkste auteurs uit de Oudheid is Herodotos van Halikarnassos. Er zijn al enkele online-versies van de Historiën, maar eigenlijk zijn dat vooral papieren boeken die zijn omgezet in internetpagina's. De mogelijkheden die het wereldwijde web biedt, blijven grotendeels onderbenut. Het is alsof je volstaat met het tot PDF maken van een tijdschrift.

We leven echter in de eenentwintigste eeuw. Mijn Amerikaanse vriend Bill Thayer, de webmaster van LacusCurtius, heeft nu niet alleen de volledige Griekse tekst en een Engelse tekst online geplaatst, maar deze teksten bovendien gehyperlinkt naar allerlei aanvullende informatie op de Livius.org-website. Die heb ik voor de gelegenheid geschreven. U vindt verder twee commentaren, aanvullende annotatie en illustraties - waarbij er zorg voor is gedragen u geen plaatjes te tonen die u al honderd keer zag.

Het uitgangspunt van de klassieken is dat er groteren zijn geweest dan wijzelf. Misschien is dat een wat pessimistisch uitgangspunt, maar het kan geen kwaad de eigen feilen te benoemen: het project zou méér hebben kunnen betekenen als we actuelere commentaren online hadden kunnen plaatsen. Maar ja, die liggen achter de academische betaalmuren. Desondanks denken Thayer ik dat we, door te hyperlinken, iets maken dat bruikbaar is. Het is een vingeroefening voor als de betaalmuren straks zijn geslecht.

Beschouw het maar als een Sinterklaascadeautje. U vindt de website hier; u vindt uitgebreidere toelichting daar. En voor wie Herodotos liever in het Nederlands leest of liever een papieren boek in de hand heeft, is er deze link.

Groet

Jona Lendering

****

Als u het werk van Livius wil steunen, kunt u doneren op rekeningnummer IBAN NL26 INGB 0670 7911 21 t.n.v. Livius, o.v.v. Ondersteuning Nieuwsbrief. Dank u wel. (Als u niet in Nederland woont: BIC/SWIFT INGBNL2A.)

Getagged: Herodotos

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer