De Byzantijns keizer en zijn hovelingen

Ancient History Magazine

Ik heb al eerder geschreven over het nieuwe oudheidkundige tijdschrift van Karwansaray. Een uitgeverij die, ondanks haar exotische naam, overigens gewoon kantoor houdt in Zutphen. Het nieuwe tijdschrift heet Ancient History Magazine en u leest er meer over op de eigen website.

Het zal een van de eerste keren zijn dat een blad over de Oudheid zich niet zal beperken tot archeologie of de klassieke traditie – hoe interessant die op zichzelf ook zijn – of tot het Nabije Oosten dan wel tot Griekenland en Rome. Ancient History Magazine wil echt gaan over de Oudheid als Oudheid.

Er zijn wel duizend redenen om een abonnement te nemen. Omdat ik dit schrijf in Iran op een hotelkamer zonder fantastische internetverbindingen, noem ik alleen de eerste acht.

  1. Iedereen heeft het over de toekomst van de humaniora maar niemand neemt een initiatief. Ancient History Magazine heeft ambitie en optimisme.
  2. De Oudheid wordt nóg interessanter als je haar als geheel bekijkt, zoals in Ancient History Magazine.
  3. Door het acute datagebrek kan het tijdvak uitsluitend zinvol worden bestudeerd als je alle methoden toepast, zoals in Ancient History Magazine.
  4. Alleen met tekeningen kun je tonen hoe de Oudheid was – of beter: hoe we nu denken dat dat toen was. Ancient History Magazine zal foto’s van museumvoorwerpen, ruïnes en landschappen niet schuwen, maar onderscheidt zich met voor elk themanummer vervaardigde reconstructietekeningen.
  5. Trouwens, aan die goedkope gewoonte om teksten over de Oudheid te verluchtigen met Renaissance-etsen en classicistische schilderijen, zal Ancient History Magazine niet meedoen. (Het plaatje hierboven is een geintje.)
  6. Er is bij de overdracht aan informatie over de Oudheid een rare lacune tussen te simpel en te geleerd. Ancient History Magazine wil die vullen.
  7. Ancient History Magazine is gegarandeerd vrij van geleerddoenerige voetnoterij.
  8. De redactie bestaat alleen uit leuke mensen. Ik werk er trouwens ook aan mee. Je zou verwachten dat iets van de lol van ons werk moet doorstralen op Ancient History Magazine.

De andere 992 redenen om u een abonnement te nemen, mag u er zelf bij bedenken. Helaas kunt u zich nog niet abonneren. Ancient History Magazine wil namelijk niet alleen een leuk, boeiend blad zijn over een leuk en boeiend tijdvak, het wil ook een gezonde exploitatie, gebaseerd op een robuust abonneebestand.

Vandaar dat we, alvorens te beginnen, een kleine investering vragen van u: een bijdrage aan de Kickstartercampagne. Zo willen we geld ophalen om een eerste nummer te financieren, €12.500. De Kickstarter is in feite ons laatste marktonderzoek: als de lezers bereid zijn ons op deze wijze te laten beginnen, dan weten we dat er ook voldoende abonnees komen.

Meer over de Kickstarter leest u hier. Het systeem van Kickstarter is simpel, risicoloos en klantvriendelijk. Klik dus daar om het nieuwe tijdschrift een zetje in de rug te geven.

Ik heb nog nooit een reis gemaakt waarop ik zo vaak hoorde "dat weten we niet". Daarna kregen we dan een uitleg over wat we konden weten en wat we niet konden weten. Ik heb nog nooit een reis gemaakt waarop ik zoveel heb geleerd.

Marjan Janssen