De Cyruscilinder (British Museum)

100x Livius Nieuwsbrief: Theo Toebosch

Een mens heeft zekerheden nodig in het leven; handvatten die hem grip bieden en waaraan hij zich kan optrekken. Kerkgenootschappen en politieke stromingen bieden die steeds minder. Daarom is het extra goed te weten dat er nog een baken bestaat als de Livius Nieuwsbrief van Jona Lendering. Iedere maand valt hij binnen in de elektronische brievenbus met een bloemlezing van (inter)nationaal oudheidkundig nieuws. Handig voor wie geen tijd heeft zelf het internet af te struinen en in een keer bij wil zijn als het om berichten uit en over de Antieke Wereld gaat.

Al journalist die gespecialiseerd is in archeologie, oudheid, erfgoed en geschiedenis hou ik veel van Jona’s nieuwsbronnen zelf al in de gaten en daarom kom ik in de Nieuwsbrief zelden een bericht tegen dat ik nog niet ken. Toch ben ook ik altijd weer blij als aan het begin van een maand de Nieuwsbrief arriveert. Ik neem hem ook altijd meteen even door. Om te (glim)lachen over Jona’s korte, maar altijd treffende commentaren, maar ook om bevestigd te worden in eigen ideeën en denkbeelden. Het is prettig om te weten dat er minstens één iemand is die Zahi Hawass ook niet serieus kan nemen, die zich ook verbaast over hoe makkelijk media achter hypes aanhollen, die ook weet dat archeologie politiek misbruikt kan worden en die hetzelfde denkt over De Onnoembare.

Op naar de 200e Nieuwsbrief en op naar nog vele duizenden abonnees meer!  

[De Livius-nieuwsbrief bestaat in december 100 afleveringen. Dit was een reactie van archeologiejournalist Theo Toebosch.]

Getagged: Theo Toebosch, Livius Nieuwsbrief

Ik heb nog nooit een reis gemaakt waarop ik zo vaak hoorde "dat weten we niet". Daarna kregen we dan een uitleg over wat we konden weten en wat we niet konden weten. Ik heb nog nooit een reis gemaakt waarop ik zoveel heb geleerd.

Marjan Janssen