De Cyruscilinder (British Museum)

100x Livius Nieuwsbrief: Paul van der Heijden

Voor wie Zahi Hawass nog niet kent: hij was de hoogste baas van Oudheden in Egypte. Hawass heeft veel goeds gedaan voor de Egyptologie, maar ging naast zijn schoenen lopen als zelfverklaard redder van het Egyptische erfgoed. Tot 2011 was ‘De onvermijdelijke Zahi Hawass’ een uiterst vermakelijke rubriek in de Livius Nieuwsbrief, waarbij een link naar de zoveelste dwaze uitspraak van Hawass met één enkele zin werd geplaatst in een verhelderende context.

Het toont precies de kracht van de Nieuwsbrief: een bundeling van links naar nieuwsberichten over de oudheid, zorgvuldig geselecteerd en begeleid door een kort commentaar. Soms is dat commentaar lovend, soms venijnig kritisch, maar altijd bondig, verhelderend, oprecht en onderbouwd. Dat getuigt niet alleen van een enorme belezenheid – ik ken maar weinig mensen die zo’n breed spectrum van de geschiedwetenschap beheersen – maar ook van een grote betrokkenheid en liefde voor het vak.

Trouwens, het bestaan van de Nieuwsbrief zelf is al een ode aan de oudheid: een niet gesponsord, particulier initiatief dat wars is van commerciële belangen, puur gericht om een schifting te maken in de enorme brij van digitaal nieuws. Een gids die ons door het moeras leidt, nieuwe vergezichten opent en voorkomt dat we trappen in valkuilen van onjuiste berichtgeving en pseudowetenschap. De Nieuwsbrief informeert, verstrooit, enthousiasmeert en nodigt uit tot discussie. Maar bovenal is het, in al zijn eenvoud en beknoptheid, geweldig geschreven. Hier is iemand aan het werk die niet alleen het vak beheerst, maar ook de pen. Die combinatie is zeldzaam.

En Zahi Hawass? Na de Egyptische revolutie van 2011 mocht hij zich nog eventjes minister van Oudheden noemen, maar werd vervolgens op een zijspoor gezet. Op dit moment is Hawass druk in de weer met het bestrijden van allerlei beschuldigingen, zo meldt zijn Indiana-Jones-achtige website (met een heuse fanclub!).

Zahi Hawass zal binnenkort vast wel weer ergens opduiken. En ik weet al waar ik dat zal lezen…

Jona, gefeliciteerd met je 100e Nieuwsbrief! Klasse!

[De Livius-nieuwsbrief bestaat in december 100 afleveringen. Dit was een reactie door Paul van der Heijden, redactielid van de Archeobrief en voorzitter van Romeinen.NU, de organisatie die het Nijmeegse Romeinenfestival organiseert.]

Getagged: Paul van der Heijden, Livius Nieuwsbrief

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde