Papyrusfragment van de Ilias (KMKG Brussel)

100x Livius Nieuwsbrief: Frits van der Meij

Waarom word ik altijd zo vrolijk van de Livius Nieuwsbrief? Altijd als ik mijn computer ’s ochtends opstart, en ik lees de melding dat er een bericht is van Jona [Livius Nieuwsbrief], weet ik: mijn dag wordt goed. Verwachtingsvol ga ik lezen, en ik word niet teleurgesteld. Waar zit ’m dat in?

Ik denk in de nieuwsgierigheid en de verbazing waarmee de nieuwsbrief is gemaakt. Hoeveel interessants staat er niet te lezen waarvan ik van tevoren vaak helemaal niet wist dat ik het interessant zou vinden? Vaak ook wel, natuurlijk, en dan gaat het naast de informatie ook vaak om de debunking: welke flauwekul is er nu weer beweerd, wiens belangen worden daarmee gediend, welk politiek doel wordt nagestreefd? Bij dat soort berichten kan de Nieuwsbrief boos en kwaadaardig worden, en ook daarvan word ik blij. Je af en toe eens flink opwinden over Iraniërs in ballingschap  is goed voor de geestelijke en de lichamelijke gezondheid.

Het allervrolijkst word ik van de weetjes die nergens over gaan, type: ‘een heerlijk nietszeggend artikel over een kleitablet, gevonden bij Alacahöyük, waarvan niet wordt verteld wat er nou op staat’. Ik klik dan meteen op de link, en ja, gelukkig, er wordt inderdaad niets verteld. Er staat wel een foto van een Belangrijke Opgraafbaas voor een paar vitrines, maar daarin ligt, voor zover ik zien kan, geen kleitablet. Het krantenstuk lijkt nergens anders voor bedoeld dan om de heer Aykut Çınaroğlu, zo heet de Baas, in het zonnetje te zetten. Te vertellen heeft hij niets (of de journalist van de Hürriyet heeft hem niets gevraagd, dat kan ook).

Het is de combinatie van ernst en scherts, van verontwaardiging en interessante feiten, van gedrevenheid en liefde voor de tijden van vroeger die de Livius Nieuwsbrief onweerstaanbaar maakt. Gefeliciteerd met editie 100!

[De Livius-nieuwsbrief bestaat in december 100 afleveringen. Dit was een reactie door Frits van der Meij, directeur van uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep, het grootste fonds van vertalingen van Griekse en Latijnse teksten in Nederland.]

Getagged: Livius Nieuwsbrief, Athenaeum - Polak & Van Gennep

Op de organisatie van die activiteiten valt niets aan te merken, maar dat is eigenlijk ook wat je verwacht. De kwaliteit van de inhoud spreekt niet altijd vanzelf, en bij Livius is die werkelijk uitstekend. Niet alleen krijg je heldere informatie, maar het wordt je ook duidelijk waarom iets waar is, en waarom soms ook niet. Voor mij heel waardevol.

Ypie Veenstra