Persepolis, apadana

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Lezingenmiddag "Perzië, propaganda en politiek"

De halfjaarlijkse lezingenmiddag van de Vrienden van Livius bestaat, zoals altijd, uit twee lezingen, dit keer gewijd aan Perzië/Iran. De eerste lezing zal gaan over de wijze waarop het land in de twintigste eeuw belangstelling kreeg voor het antieke verleden. De laatste twee koningen, Reza Shah en Mohammed Shah, presenteerden de heersers van de Achaimenidische en Sasanidische dynastieën als een soort ideale voorgangers.

Hierbij zochten ze aansluiting bij westerse ideeën over het oude Perzië én bij westerse ideeën over een seculiere, moderne staat. Dat maakte in de jaren na de revolutie van 1979 hun propagandistische gebruik van de Oudheid op sommige plaatsen verdacht.

Het twintigste-eeuwse Iran had immers een moeizame relatie tot het westen. De spanningen begonnen vér voor de revolutie, vér voor de coup tegen de democratische leider Mossadegh. De tweede lezing zal gaan over het optreden van William Morgan Shuster: een diplomaat aan het begin van de twintigste eeuw die de juiste man was om de moeilijke relatie te verbeteren - maar helaas op het verkeerde moment.

U kunt deze twee lezingen als opmaat voor een bezoek aan de mooie Iran-expositie in het Drents Museum in Assen, maar in elk geval is het een mooie gelegenheid elkaar weer te spreken en een borreltje te drinken.

Al vele jaren ga ik met plezier naar de cursussen van Livius en al heel lang reis ik met Livius naar vele landen. Het heeft mijn leven verrijkt. Mijn blik op verleden, heden en toekomst worden steeds opnieuw gevoed. Een reden om ieder seizoen opnieuw cursussen te bezoeken!

Gerrie Hofmeijer