Ara Pacis

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Kunstgeschiedenis: de Romeinen

Als keizer Augustus zich rond het begin van onze jaartelling als machtigste man van het Romeinse Rijk manifesteert, heeft hij een uitgebreid repertoire aan middelen ter beschikking om zijn visie op het imperium uit te dragen. Eén daarvan is de kunst, die zelf in de loop van vijf eeuwen door invloeden uit alle hoeken van de Middellandse Zee een internationaal karakter had gekregen. Augustus en zijn opvolgers gebruiken dit middel gretig en effectief.

In deze cursus zullen we aan de hand van de kunst de ontwikkelingen binnen het Romeinse Rijk bestuderen. We zullen zien dat de Romeinen kunst gebruikten als een krachtig middel om boodschappen over te brengen, en zich nauwelijks lieten beperken door kosten, materialen en technische mogelijkheden.

  1. Augustus en de Hellenistische erfenis.
  2. Rome op zijn hoogtepunt.
  3. Op naar het Dominaat.
  4. Opkomst van het Christendom.

De lezingen en cursussen van Livius-onderwijs bieden mij de mogelijkheid uitgebreid kennis te nemen van onderwerpen die mij wel bekend zijn, maar waarin ik mij niet in eerste instantie op eigen initiatief heb verdiept.  Het volgen ervan zet nu aan tot verdere studie. Ook de studiereizen van Livius-onderwijs dienen dat doel.

Kees Tol