De moskee van Cordoba

Islamitisch Spanje

Gebouwd in de achtste eeuw n.Chr. is de beroemde moskee van Cordoba één van de mooiste staaltjes van islamitische architectuur. Het gebouw staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is hét symbool van het islamitische Andalusië, dat geldt als een open, tolerante en vreedzame samenleving die een belangrijke rol speelde om het in de duistere Middeleeuwen gehulde West-Europa te voorzien van nieuwe culturele impulsen.

Of was het toch complexer? De islamitische geschiedenis van Spanje houdt de gemoederen nogal bezig. In de multiculturele discussie figureert islamitisch Andalusië regelmatig: waar de één een vreedzame samenleving ziet, ziet de ander juist een dictatoriale samenleving waarin tolerantie ver te zoeken was.

Livius brengt een top-team in stelling om helderheid in deze kwestie te brengen: Thijs Gerbrandy, specialist in islamitische kunstgeschiedenis, en Richard Kroes, Livius’ expert op het gebied van de islam en de kruistochten, behandelen in vijf bijeenkomsten niet alleen de boeiende politieke en maatschappelijke geschiedenis, maar ook de culturele en kunstzinnige ontwikkeling van zeven eeuwen al-Andalus.

Inschrijven

Om u in te schrijven voor "Islamitisch Spanje" kunt u onderstaand formulier invullen.

Een emailadres is niet verplicht, maar u ontvangt dan ook geen bevestigingsmail.

Ik ga akkoord met de voorwaarden.

Let op! Na het versturen van dit formulier krijgt u per email een bevestiging van ontvangst. Mocht deze bevestiging uitblijven, neem dan even langs de reguliere kanalen contact met ons op. Als u na een week nog niets heeft ontvangen kunt u ook bellen naar 0224-213111. Dank u wel.

Wat ik leuk vind aan de boeken, de blogs en de cursussen is dat ik steeds iets aangewezen krijg dat ik zelf nooit zou hebben gezien, maar bijna altijd de moeite waard vond.

Nico de Ridder