Persepolis, tripylon, detail

Het oude Perzië

Perzië is een van de grote culturen van de oude wereld. In deze cursus willen we niet alleen de geschiedenis doornemen, maar ook bekijken wat er eigenlijk over te weten valt. De voornaamste geschreven bronnen zijn immers vervaardigd door niet-Perzische auteurs en de archeologie is ambigu. Politieke agenda's spelen ook een rol. Er zijn vier bijeenkomsten:

  • Een algemene inleiding: het land, de hoofdlijn van de geschiedenis, de politisering van het geschiedbeeld
  • Het ontstaan van een Perzisch Rijk: hoe de sociale wetenschappen ons verder helpen
  • Xerxes in Griekenland: hoe we voorbij een niet-Perzische bron kunnen kijken
  • De ondergang van het Achaimenidische Rijk, de Seleukiden, de Parthen en de Sassanieden

Inschrijven

Om u in te schrijven voor "Het oude Perzië" kunt u onderstaand formulier invullen.

Ik ga akkoord met de voorwaarden.

Let op! Na het versturen van dit formulier krijgt u per email een bevestiging van ontvangst. Mocht deze bevestiging uitblijven, neem dan even langs de reguliere kanalen contact met ons op. Als u na een week nog niets heeft ontvangen kunt u ook bellen naar het secretariaat (Rob Duijf) 075 - 628 02 13. Dank u wel.

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde