Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De Politionele Acties

Nog steeds weet de strijd in het voormalig Nederlandsch-Indië en de overgang naar de onafhankelijke staat Indonesië de gemoederen te beroeren. Is het niet om Poncke Princen, dan is het wel om nieuw ontdekt fotomateriaal met betrekking tot kapitein Westerling.

De politionele acties zijn de offensieve operaties van de Nederlandse strijdkrachten in Indonesië kort na de Tweede Wereldoorlog. Deze operaties vonden vooral plaats op de eilanden Java en Sumatra, hoewel Nederland zich ook heeft geroerd op de andere eilanden.

In de cursus zal worden stilgestaan bij de ontwikkeling binnen Nederlandsch-Indië, de Japanse bezetting en de ontstane kiem van de nationalistische vrijheidstrijd versus het neo-kolonialisme. Welke impact had dit op zowel hoog en laag niveau? De gehele periode wordt behandeld, waarbij in iedere les steeds een specifiek jaar centraal staat en een voor die periode belangrijk thema. De laatste les zal besteed worden aan de laatste stuiptrekking op Nieuw-Guinea in 1962.

De cursus kan, op verzoek, worden afgerond met een bezoek aan Museum Bronbeek in Arnhem.

In het voorjaar van 2011 ben ik mee geweest naar Iran. Ik was diep onder de indruk van de geschiedenis van dit prachtige land, iedere keer beeldend en boeiend verteld door Jona Lendering. Maar ook het hedendaagse Iran werd goed getoond door de lokale reisleider. Het was een geweldige, goed verzorgde reis die ik zo weer over zou doen! Op mijn verlanglijst staan nu Libanon en Libië...

Maria Kouijzer