Rome, Sint-Pietersplein

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

De pausen

Het pausdom is iets van alle eeuwen - of althans van de afgelopen twintig eeuwen - maar dat wil niet zeggen dat het altijd hetzelfde is geweest. In deze cursus lopen we door de geschiedenis van het rooms-katholieke christendom.

1 Petrus: het ontstaan van een legende (met een discussie over oeroude botten onder de Sint-Pieter)
Bisschop van Rome: van de Brief van Clemens tot Leo de Grote (met een keizerlijke bekering die niet was wat ze leek)
2
 
De pornocratie: de bisschop van Rome als politieke pion (met een hoop vrouwonvriendelijke beschuldigingen)
De investituurstrijd: hoe Gregorius VII ongebruikelijke claims deed en ermee wegkwam (met een joodse paus en een handvol Kruistochten)
3
 
De Renaissance-pausen: hoe de politieke macht verdween en Rome een artistiek centrum werd (met een Nederlandse paus)
De pausen van de Barok: hoe de verwoeste stad Rome werd herbouwd en het katholicisme op ramkoers ging met de moderniteit (met een gastoptreden van Galileo Galilei)
4
 
Omstreden concordaten: hoe de pauselijke diplomaten met steeds minder succes het hoofd boden aan Napoleon, Mussolini en Hitler (en in het zadel werden gehouden door een paar duizend Nederlandse zouaven)
Na de Tweede Wereldoorlog: hoe het katholicisme zichzelf opnieuw probeerde uit te vinden en Europa verloor (en waarom Italianen ondanks alles van de paus houden)

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde