Sabratha, theaterdecoratie

Deze cursus of reis is op dit moment niet beschikbaar.

Antiek Noord-Afrika

Na de Bronstijd ontstond er een nieuwe wereld rond de Middellandse Zee, een wereld waarin het oeroude Egypte zich met moeite kon handhaven, maar er wel een geweldige invloed op bleef uitoefenen. Het waren echter de volkeren die zich meester maakten van de zee die zich het sterkst wisten te profileren. Allereerst waren dat de Feniciërs en de oude Grieken. Later, toen ze de nazaten van Feniciërs en Grieken hadden verslagen, namen de Romeinen het voortouw.

In deze cursus gaat de aandacht naar Noord Afrika en zullen we kijken hoe de volkeren daar zich ontwikkelden in de nieuwe, internationale wereld van de Punisch/Griekse IJzertijd. We zullen Karthago zien ontstaan en een unieke cultuur zien bouwen in Noord-Afrika. Het is één van de minst begrepen grote beschavingen van de Oudheid. We zullen Karthago ook ten onder zien gaan en zien hoe de Romeinen de Karthaagse erfenis omvormden to één van de welvarendste provincies van het Imperium.

De cursus Noord-Afrika is een uitstekende kans om beter begrip te krijgen van volken en gebieden die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast zullen we de grote verbondenheid tussen de afzonderlijke delen van de Middellandse Zee beter in de vingers krijgen.

Er zijn vijf bijeenkomsten

1.    Kennismaking met Afrika en de koninkrijken en volkeren in de periferie.
2.    Egypte en de erfenis van de Bronstijd.
3.    Inheemse "Libiërs" en het machtige Karthago.
4.    Romeins Afrika en de Severische Keizers.
5.    Late Oudheid en religie.

De cursussen kwamen tegemoet aan langgekoesterde interesses. Op heldere wijze werden diverse onderwerpen tot leven gebracht door professionele docenten, die gebruik maakten van mooie beelden. De reizen die later volgden, gingen verder de diepte in dan ik gewend was. Zo heb ik in 2012 een reis langs de Donau gemaakt waarbij de nalatenschap van Romeinen, Germanen en Kelten centraal stond. Van musea tot ruïnes: een echte eye-opener.

Lauren van Zoonen, oud-studente Oudheidkunde